Kis magyar bendőtörténet

Enni jó. De hogy kinek mi kerül az asztalára, sokszor az anyagiakon múlik. Ha az üzletek roskadozó polcait nézzük, el sem tudjuk képzelni, milyen lehetett fél napokat sorban állni pár deka kenyérért, pult alól beszerezni valamennyi felvágottat. És nem lehetett tudni, holnap vajon megint lesz-e.

Ország-világBiczó Henriett2014. 04. 29. kedd2014. 04. 29.
Kis magyar bendőtörténet

BEOSZTÁSSAL ÉLNI

– Többször elájultam, miközben órákat álltam sorba kenyérért. Gyerekként soha nem éreztem, hogy nélkülözünk. Természetesnek tartottam, hogy azt osztjuk be, amink van. Mindig jóllaktunk. A leggyakrabban zsíros, lekváros és mézes kenyeret ettem, a krumplifőzelékre pirított hagyma jutott feltétként. A szalonnát télen hagymával, nyáron paradicsommal ettük. Téliszalámit 15 évesen láttam először, de megvenni nem tudtuk. Banánt és narancsot évente egyszer, karácsonykor kaptunk. Anyám malátából főzte a kávét, apám abba aprította a kenyeret. A legtöbben így éltek, nem léteztek szembetűnő különbségek. Hűtőszekrényünk csak '70-ben lett, addig a kútba engedtük le az ételt, hogy ne romoljon meg. Mégis boldog gyerekkorom volt – meséli a 65 éves Mária.

PULT ALÓL

– A II. világháború után éhínség közeli helyzet alakult ki, a vidék jelentette a mentőövet, ott még megtermeltek ezt-azt, tartottak jószágot. A városi emberek vonatra szálltak, hogy az inget krumplira, a családi ékszert libára cseréljék – ecseteli Valuch Tibor szociológus a XX. század egyik legínségesebb korszakát. – 1945 végén a budapesti diákok reggelire egy tányér rántott levest kaptak, ebédre feltét nélküli főzelék, tésztaféle vagy valamilyen burgonyás étel került. A vacsora szintén egy fogásból állt. A kor újságjai is idomultak a körülményekhez: leginkább a csalánfőzelék változatos elkészítését ajánlották az olvasóknak.

Egy-egy húsos recept csak 1947-ben jelent meg, s mire fellélegezhettek volna az emberek, jött a kényszerbeszolgáltatások korszaka. Akkormár a parasztságnak sem ment olyan jól, a padlássöprések következtében pedig 1952-ben a több mint 800 ezer paraszti családban még a fejadagként szolgáló kenyérgabona sem maradt meg. A munkáscsaládok táplálkozása sem mondható túl változatosnak: reggelire és vacsorára zsíros kenyeret, szalonnát, olcsó hentesárut, például lókolbászt meg lekváros kenyeret és a kemény, táblás formában forgalmazott vegyesgyümölcsízt fogyasztottak. Eközben a vezetők az „életszínvonal emelkedéséről” beszéltek, a hiány pedig a hétköznapok részévé tette a korrupciót: a kurrens termékeket többnyire csak a „pult alól” lehetett beszerezni. Az 1956-os forradalom leverése után a politika számára fontossá vált a minél csekélyebb elégedetlenség, aminek meghatározó része, hogy az emberek jóllakjanak. Ez csak lassan következett be. Az '50- es évek második felében a paraszti háztartásokban a legfontosabb élelem még mindig a házilag sütött kenyér, amiből hetente egyszer, általában négy darab ötkilósat sütöttek. Reggelijükben még mindig alapvető elem a szalonna, a zsiradék és a krumpli. A meleg ebédet minden családban fontosnak tartották. A vacsorában már adódtak különbségek: az alkalmazotti és a munkáscsaládok több mint felében hideg étel került az asztalra, sokan az ebéd maradékát melegítették újra. A szegényebb családok az „aprítósnak” nevezett – teába, tejbe, tejeskávéba, kakaóba áztatott – kenyérrel igyekezett kielégíteni a kalóriaigényét.

– A paraszti és munkásétkezés lényege, hogy kevés nyersanyagot használjon, elkészítése ne vegyen sok időt igénybe, de legyen laktató, kalóriában gazdag – mondja Valuch Tibor. A bőség érzetének elérése vezette be azt a táplálkozási módot, ami hagyománnyá vált: leves, hogy megtöltse a gyomrot, s erős, markáns ízek, harsány fűszerek, hogy a csekély táplálékot is „tartalmasnak” érezhessék.

KONZERV ÉS MIRELIT

– A '60-as években egyre gyakrabban került az asztalra hús, falun még zsírt használtak a főzéshez, a városokban népszerűbb lett az olaj. A vasárnapi ebéd a hétköznapi, változó minőségű étkezéseket ellensúlyozta bőségével és gazdagságával. Rántott, töltött vagy sült csirke, rántott vagy sült sertéshús, disznó- és marhapörkölt, fasírt: a leggyakrabban előforduló húsételek – részletezi a szociológus.

A női munkavállalással a konyha elveszítette korábbi jelentőségét, a hétközi déli étkezés fokozatosan házon kívülre került. 1975-ben naponta 3 millió ember evett menzán, az üzemi étkezést a szociálpolitika részeként kezelték. A hűtőszekrény tömegessé válása átalakította a szokásokat: a napi bevásárlást a heti két-három alkalom váltotta föl. A '60-as évek után a hiánycikk már nem mennyiségi, hanem minőségi volt. Az élelmiszer-ellátás lassan stabilizálódott.

Az étkezési szokások átalakulását a konzervek és gyorsfagyasztott ételek megjelenése is felgyorsította. Míg 1960-ban egy felnőtt évente 6,2 kg konzervet evett meg, addig 1975-ben már 23,5 kgot. A mirelit élelmiszerek fogyasztása 1955-ben fejenként csak 20 dkg, míg 1975-ben már 3,2 kg volt. Az egy főre jutó éves húsfogyasztás megközelítette a nemzetközileg optimálisnak tartott, 75 kg-os szintet.

ISMÉT NÉLKÜLÖZÉS

A II. világháború óta a '80-as évek közepén volt a legalacsonyabb a hiányos táplálkozásúak száma. – Az étkezési szokások meglehetősen konzervatívak maradtak, aztán a '90-es évek fordulatot hoztak.

A nagyüzemek megszűnése miatt egyre kevesebben étkeztek a munkahelyükön, 1993-ban a lakosság négyötöde ismét otthon evett meleg ételt. Kevesen gondolták, hogy a gyorsan növekvő anyagi különbségek újra meghatározzák majd, kinek mi kerül az asztalára – mondja a szociológus. – A '90-es évek végén az alacsony képzettségűeknél megjelent a rendszertelen és elégtelen táplálkozás, ami ma már egyre szélesebb rétegeket érint. Ha hús kerül a tányérra, az sok helyen ünnepnek számít. A városiasodásnak „köszönhetően” egyre kevesebben tudják a legalapvetőbb élelmiszert maguk megtermelni. Hiába a bőséges választék, a népesség egy jelentős része számára ismét gond a napi betevő beszerzése.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek