Különös dolgok történnek Debrecenben

Eltűnt képek nyomában. - Pár hete két, együtt több mint százmillió forintot érő kép tűnt el a hajdúvárosi Modern és Kortárs Művészeti Központból. Hiányzik Csontváry Kosztka Tivadar Éjszakai jelenet kápolnával című alkotása és Nemes Lampérth József Táj című tusrajza. Előbbi 80, utóbbi 25 millió forintot ér.

Ország-világHardi Judit2014. 04. 30. szerda2014. 04. 30.

Kép: Debrecen ModemIrokéz kiállítás moder művészet 2011 09 20 Fotó: Kállai Márton

 Különös dolgok történnek Debrecenben
Debrecen ModemIrokéz kiállítás moder művészet 2011 09 20 Fotó: Kállai Márton

A képeknek nyomuk veszett, ez az egyetlen információ, amit lapzártánkig biztosan tudhatunk. A múzeum vezetősége a rendőrséget értesítette, a nyilvánosságnak viszont elfelejtett szólni. Így magyarázkodnia is csak múlt hét csütörtök óta kell, amikor az ügy kipattant. Az eset kétségtelenül kínos, hiszen az épület biztonsági rendszere elvileg hibátlanul működik. Alaposan át is kutatták a Modem egész épületét, sőt az egyéb tárolóhelyeket is, de hiába.

A kép Antal Péter tulajdona, és az Antal–Lusztig-gyűjtemény része. A tulajdonos nyolc évvel ezelőtt tette letétbe a képeket – több mint 400 másik műtárg gyal együtt – 10 évre a múzeumban. Az egész kollekció összesen 3,4 milliárd forintot ér, többek között e műalkotásoknak köszönhető, hogy egyáltalán megnyílhatott a Modem. A Debrecenben élő ügyvéd képeit 2006 óta a múzeum földszinti raktárában tárolják, az ellopott képek is csupán tavaly láttak napvilágot: Csontváry képét Szentendrének, Nemes Lampérthét pedig egy fővárosi galériának adták kölcsön.

Habár Antal Péter házába az elmúlt évtizedekben már háromszor is betörtek, eddig még soha nem fordult elő, hogy a képei épp a Modemből, egy ipari kamerákkal és biztonsági őrökkel megfigyelt területről tűnjenek el. A gyűjtő értetlenül áll az eset előtt, és a Népszabadság kártérítésre vonatkozó kérdésére elmondta, a biztosítást a debreceni önkormányzat kötötte általa nem ismert feltételekkel és biztosítótársasággal.


Nemes Lampérth József: Táj

Ezek is érdekelhetnek