Moszkvától kaptak fizetést az ukrajnai épületfoglalók

Oroszország a Krím megszállásával a hidegháború óta most kerül a legnagyobb összeütközésbe a Nyugattal. Ukrajna keleti felében kiújultak az oroszbarát tüntetések, a Gazprom az orosz gáz árának emelésével próbálja Kijevet ellehetetleníteni. A hétvégén a feszültség kiéleződött, véres összecsapások robbantak ki.

Ország-világ(markos)2014. 04. 13. vasárnap2014. 04. 13.

Kép: Image: 0189829685, License: Rights managed, Restrictions: * France Rights OUT *, April 6, 2014 - Donetsk, Ukraine - After stolen the police shields, pro russians stormed the regional building of Donetsk, breaking windows, doors and destroying part of the offices, on April 6, 2014. They were trying to barricade themselves inside the building., Place: Ukraine, Model Release: No or not aplicable, Credit line: Profimedia-Red Dot, Zuma Press - News, Fotó: Profimedia-Red Dot

Pro russians stormed regional building in Donetsk
Image: 0189829685, License: Rights managed, Restrictions: * France Rights OUT *, April 6, 2014 - Donetsk, Ukraine - After stolen the police shields, pro russians stormed the regional building of Donetsk, breaking windows, doors and destroying part of the offices, on April 6, 2014. They were trying to barricade themselves inside the building., Place: Ukraine, Model Release: No or not aplicable, Credit line: Profimedia-Red Dot, Zuma Press - News
Fotó: Profimedia-Red Dot

Miközben John Kerry amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfőn arról tárgyalt telefonon, hogy tíz napon belül kezdődjenek tárgyalások Oroszország, Ukrajna, az Egyesült Államok és az Európai Unió részvételével, addig a Kelet-Ukrajnában élőknek, úgy látszik, elfogyott a türelme.

Harkivban hétfőn az Ukrajnától való elszakadást követelő szakadárok kikiáltották a „harkivi népi köztársaságot”, magukat a megyei tanács „képviselőinek” választották meg. Még aznap Donyeckben a megyei adminisztráció épületét megszállva tartó oroszbarát szakadárok kikiáltották a „független donyecki köztársaságot”. Az ukrán belügyminisztérium válaszul „terrorellenes műveletbe” kezdett.

Az ukrán média helyszíni jelentései szerint a rendőrség kora reggel megostromolta, és már meg is tisztította a szakadároktól a Harkiv megyei adminisztráció épületét.

Egy ottani újságíró arról tájékoztatott Facebook-oldalán, hogy egy puskalövés se dördült el, a hatóságok hetven oroszbarát épületfoglalót vettek őrizetbe. (Szombaton és vasárnap már tűzharcok robbantak ki, az oroszbarát fegsveresek rendőrségi épületeket foglaltak, az ukrán fegyveres erők ellentámadást indítottak. Halálos és sebesült áldozatokról érkeznek hírek - a szerk.)

Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője arra figyelmeztette Oroszországot, hogy ne avatkozzon be Kelet-Ukrajnában, és további gazdasági szankciókkal fenyegetőzött.

Állítólag bizonyítékuk van arra, hogy több, a harkivi, donyecki és luhanszki kormányzati épületek elfoglalásában részt vevő oroszbarát tüntető fizetést kapott Moszkvától, és nem helyi lakos volt. Újabb büntető eljárásként az Egyesült Államok megszüntette Oroszországgal a nukleáris ipari együttműködést, valamint a közös űrkutatást is. Ez utóbbi jegelése azért különös, mert az űrkutatás eddig politikán felüli tevékenységnek számított. Ám az orosz- ukrán konfliktus egyre inkább katonai kérdéssé válik.

Gázár-présben

Jelenleg a gázárakon keresztüli nyomás a legnagyobb teher Ukrajnának. Az orosz gáz ára 80 százalékkal emelkedett, miután a Gazprom megvonta tőle az első negyedévben adott kedvezményt. Ukrajna 1,7 milliárd dollárral tartozik az orosz energetikai vállalattól átvett gázért, gázigényének a felét orosz importból elégíti ki.

Ezek is érdekelhetnek