Ne élje át még egyszer a sokkot a gyermek - Segítség tanúnak, áldozatnak

Bírósági, rendőrségi kihallgatás mindig komoly stresszhelyzet, hát még a gyerekeknek, kiskorúaknak. Az ő védelmükben és érdekeiket szem előtt tartva alakítanak ki egyre több gyermekmeghallgató szobát a nagyobb járásbíróságokon, törvényszékeken. Legutóbb Szegeden adtak át ilyen kihallgatóhelyiséget.

Ország-világHardi Judit2014. 04. 15. kedd2014. 04. 15.

Kép: Budapest, 2012. február 14. Az első, adományozásból épült gyermekmeghallgató szoba a VII. kerületi rendőrkapitányságon. MTI Fotó: Kovács Tamás, Fotó: Kovács Tamás

Ne élje át még egyszer a sokkot a gyermek - Segítség tanúnak, áldozatnak
Budapest, 2012. február 14. Az első, adományozásból épült gyermekmeghallgató szoba a VII. kerületi rendőrkapitányságon. MTI Fotó: Kovács Tamás
Fotó: Kovács Tamás

Nemcsak tanúként, áldozatként is egyre több kisgyermek kerül olyan helyzetbe, hogy rendőrnek, bírónak kell beszámolnia az őt ért sérelmekről. Kisgyermekkorban ez különösen nehéz lehet, épp ezért az ilyen esetekben erre szakosodott szakemberek beszélgetnek a kicsikkel.

Hiába azonban a felkészült kihallgató, ha a rideg tárgyalóterem „megbénítja” a gyermeket. Hogy a történtek felidézése a lehető legkisebb lelki terhet se okozza a kiskorú tanúnak, sértettnek, gyermekmeghallgató szobákat rendeznek be. A tizennégy éven aluli csemeték rajzolhatnak, játszhatnak itt – és mindeközben beszélhetnek a történtekről.

Magyarországon csaknem egy évtizede alakították ki az első ilyen szobát – éppen Szegeden, a rendőrkapitányságon –, és a tapasztalatok alapján elmondható, hogy a barátságos környezetben könnyebben oldódnak fel a  gyerekek. Az uniós jogszabályok alapján ugyanis ezekben a helyiségekben a gyermeket korának, fejlettségi szintjének megfelelően hallgatják meg. Különösen fontos az ilyen kíméletes eljárás az erőszakos, szexuális indíttatású bűncselekmények áldozatainak kikérdezésekor.

A Szegedi Törvényszéken úgy tervezik, nemcsak büntetőperekben használják majd a kihallgatószobát, de polgári ügyekben, például gyermekelhelyezési vagy elmérgesedett bontóperek esetén is itt beszélgethetnek a fiatalokkal.

A szegedi kezdeményezés nem egyedülálló, országszerte több településen rendeztek már be hasonló kihallgatóhelyiséget, például a Budapest Környéki Törvényszéken, a Szekszárdi Járásbíróságon, a Győri Törvényszéken,a Gyulai Törvényszék cégbíróságán.

Ezek is érdekelhetnek