Nincs nagy tülekedés az elnöki palotáért

Kéretik magukat. - November 2-án tartják Romániában az elnökválasztást, az idő közelsége ellenére mégsem akad jelentkező a jelenlegi elnök, Traian Basescu távozásával megüresedő székbe.

Ország-világMunkatársunktól2014. 04. 20. vasárnap2014. 04. 20.
Nincs nagy tülekedés az elnöki palotáért

Egyelőre csupán a Nemzeti Liberális Párt (PNL) jelöltjének, Crin Antonescunak az indulási szándéka ismert, aki viszont a május végi európai parlamenti választások eredményétől teszi függővé elnökjelöltségét.

Az elnökjelölt hiánya főleg a legnagyobb és legnépszerűbb politikai alakulat, a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) részéről szembetűnő.

A közvélemény-kutatások szerint 30 százalékos népszerűségnek örvendő Viktor Pontának nem sok oka lenne a félelemre, a jelenlegi miniszterelnök mégis tiltakozik az ötlet ellen. Intő példa számára Robert Ficóé, akit simán legyőzött a szlovákiai választások első fordulójában gyengébben szerepelt Andrej Kiska, miután sikerült maga mellé állítania a többi jelölt szavazóit.

Egyetlen baloldali jelöltként megvan az esélye annak, hogy a 41 éves román miniszterelnök – szlovák kollégájához hasonlóan – olyan széles koalícióval találja szembe magát a második fordulóban, amely ellen nem tudna győzni. Fél év nagy idő, akár arra is elég lehet, hogy esélyek és szándékok szerencsésen egymásra találjanak – múlt csütörtöki kampányrendezvényén Ponta már utalt rá: hajlik arra, hogy engedjen a megyei szervezetek felől jövő nyomásnak.

Ezek is érdekelhetnek