Öröm a híveknek, tanulság mindenkinek! A hét témája, ahogy szerkesztőségünk látja

Magyarország választott. - Tények, számok, vélemények az országgyűlési választás érdekességeiről, eredményeiről. Ez a hét témája a Szabad Föld friss számában.

Ország-világSZF2014. 04. 11. péntek2014. 04. 11.

Kép: Országgyülési Választások éjszakája Fidesz-gyözelem Bálna 2014.04.06. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Öröm a híveknek, tanulság mindenkinek! A hét témája, ahogy szerkesztőségünk látja
Országgyülési Választások éjszakája Fidesz-gyözelem Bálna 2014.04.06. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

Minden, mint eddig. -  Tényekből, adatokból, véleményekből kötött, színes tavaszi csokrot készítettünk olvasóinknak a választásról. Szemre tetszetős, és ami még ennél is fontosabb: mindenki megtalálja benne azt, amitől vidámabb lesz, és az örök elégedetlenek is, amitől borúsabbak lehetnek. A számok már csak olyanok, hogy elsőre megmásíthatatlan tényként mutatják magukat, ám aki elgondolkozik jelentésükön, színes prizmán át láthatja a valóságot…

Fölényes, elsöprő győzelmet aratott a Fidesz–KDNP. Néhány választókerületben ugyan még nem végeztek a voksok összeszámlálásával, de nagy esély van rá, hogy ismét meglesz a kétharmad: a 199 fős parlamentben 133 szék narancsszínű.

Ennyi jó hírt a híveknek, de nézzünk a számokra más szemszögből is. Több mint hatszázezerrel kevesebb szavazatot kapott a pártszövetség, alig több mint kétmilliót. Ennél két-háromszázezerrel több vokssal 2002-ben és 2006-ban ellenzékbe szorult a Fidesz. Az új választási rendszer tette csak lehetővé, hogy ennyivel is meglett a kétharmad.

Nehéz a baloldalról vidám adatokat mondani. Hacsak azt nem, hogy Budapesten kívül Szegeden és esetleg a borsodi 2. körzetben is lesz pici piros pötty az amúgy narancsszínű Magyarország-térképen. Ötször annyi egyéni körzetben nyerhet a baloldali összefogás, mint négy évvel ezelőtt. Jól hangzik, ám a 106 egyéni körzetből ez legföljebb 10-et jelent. Az 1 240 000 szavazat minden előzetes várakozást alulmúlt. Húsz évvel ezelőtt a Horn Gyula vezette szocialisták a liberálisokkal együtt még a 75%-ot ostromolták a pártlistán, most alig lépték át a kormányváltóka 25%-ot.

Soha ilyen erős nem volt a Jobbik. A radikálisok mára Európa legerősebb szélsőjobbosai. A 20%-nyi szavazat azonban csalódás a pártnak. Ők arról álmodoztak, hogy a Fidesz ellenpontjai lesznek, a narancsszínű kétharmad fekete gátja.

Mi viszont egyre jobban aggódunk: korábbi legerősebb bázisaikon, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyén kívül meglepően jó eredményeket hoztak a Dunántúlon is, továbbá lakossági fórumaikon egyre több idős és nő tűnik fel.

Ismét parlamentbe jutott a Lehet Más a Politika, ha 5 képviselőhellyel is. Egy pártszakadás után igazán szép eredmény. Szomorúak lehetnek a szomorkodók, fanyalogni nincs min.

Nyakunkon az európai parlamenti
választás, és ősszel az önkormányzati.

Ezernyi értelmezése a tényeknek, megszámlálhatatlanul sok vélemény a magyar politikai helyzetről. Mi azt kívánjuk kedves olvasóinknak: találja meg mindenki a sajátját. S ha lehet, inkább a vidámabb tényekben bízzon.

KRÓNIKUS NŐHIÁNY

Jelen állás szerint 19 női képviselő ül majd a parlamentben. Vagyis a 199-es összlétszámhoz képest nagyjából 10 százalék. Ez az arány Gambiában, az Elefántcsontparton és Kiribatiban is. Ez a nők politikai jelenlétét mérő világranglistán úgy a 120. hely környékére elegendő, messze elmaradva a legtöbb európai országtól.

E téren az LMP teljesített a legjobban: az 5 bejutó képviselőjükből 2 nő – ez 40 százaléknak felel meg. A Fidesz a megszerzett 133 mandátumából 9-et juttat a gyengébbik nem képviselőinek. A baloldali csoportosulás 38 helyéből 6, a Jobbik 20 helyéből 2 „női tulajdon”.

KIS MAGYAR ABSZURD


- A Zala megyei Felsőszenterzsébeten lényegében már vasárnap délután fél hatra befejeződött a szavazás: a választópolgárok közül mindenki elment szavazni, így ott százszázalékos volt a részvétel.

- A szintén Zala megyei Iborfa is megközelítette a száz százalékot: 11-ből 9-en voksoltak. A hiányzó két lakost épp kórházban ápolták, és nem kértek mozgóurnát.

- Pesterzsébet még annál is jobban teljesít! Történt ugyanis, hogy a Budapest XX. kerületi, 29-es számú szavazókörben eggyel több szavazólap volt az urnában, mint ahány választópolgár megjelent a voksoláson. Itt egyébként Hiller István nyert, pont egy szavazattal.

- Nem bízott a kulcsra zárt ajtóban a budapesti 12. számú választókerületben a választási bizottság fideszes delegáltja, ezért egész egyszerűen ráhegesztették a vasajtót az utolsó urnára. A XV. kerületen sok múlhat, ugyanis az urna tartalmát beérkezésük után össze kell majd keverni a külföldi szavazatokkal. Jelen állás, 98,79 százalékos feldolgozottságnál: László Tamás (Fidesz–KDNP) vezet 37,78 százalékkal, őt követi Móricz Eszter (MSZP–Együtt–DK–PM–MLP) 37,26-tal. A különbség 253 voks.
 

Ezek is érdekelhetnek