Óvják Erzsébetet

Kötelezettségszegéssel vádolja Magyarországot az Európai Bizottság, az ügy pedig mostanra a brüsszeli bírák előtt van: az Erzsébet-utalvány és a Széchenyi-pihenőkártya „kerülhet bajba”, ha számunkra kedvezőtlen ítélet születik.

Ország-világHardi Judit2014. 04. 29. kedd2014. 04. 29.

Kép: Budapest, 2012. április 26. Erzsébet-utalványok a CBA egyik boltjának pénztárgépében, a Gyöngyösi utcában. MTI Fotó: Máthé Zoltán, Fotó: Máthé Zoltán

Óvják Erzsébetet
Budapest, 2012. április 26. Erzsébet-utalványok a CBA egyik boltjának pénztárgépében, a Gyöngyösi utcában. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Fotó: Máthé Zoltán

Az ügy három évvel ezelőtt kezdődött, amikor is módosultak a cafeteria-rendszer szabályai, azaz az étkezési, szabadidős és üdülési utalványok között a többihez képest jobb piaci helyzetbe kerültek az állam által kibocsátottak.

Az Európai Bizottság azt kifogásolja, hogy 2012 óta az Erzsébet-utalvánnyal és a Szép-kártyával – ha azt béren kívüli juttatásként kapja a dolgozó – járulékkedvezményt élvez a munkáltató.

A bizottság szerint az állam az általa kibocsátott kártya és utalványok számára monopolhelyzetet teremtett. A törvénymódosítás ellen már 2012- ben tiltakozott három francia tulajdonú vállalat, az Edenred, a Le Cheque Déjuner és a Sodexo, valamint az Európai Bizottság is.

A Fidesz megvédi az Erzsébet-utalványt és a Szép-kártyát, jelentette ki a nagyobbik kormánypárt szóvivője, Zsigó Róbert. Mint elmondta, az eljárás menetrendje szerint először „csak” felszólítják Magyarországot, módosítsa a vonatkozó rendeletet, ha ez nem történik meg, akkor kerül az ügy az Európai Bíróság elé. Ha pedig a bíróság az ország számára elmarasztaló ítéletet hoz, az országot a törvény megszüntetésére is kötelezhetik, s amennyiben ez sem hoz eredményt, súlyos pénzbírságra számíthatunk.

Ezek is érdekelhetnek