Pokolbéli dinocsirke

Nem éppen szépség: az Anzu wyliei nevű dinoszauruszt tollak borították, rendkívül gyors volt, hosszú, éles karmokkal rendelkezett, és ijesztően nézett ki, ezért a tudósok egymás közt csak „pokolbéli csirkeként” (chicken from hell) emlegetik – számolt be a Guardian egy új dinoszauruszfaj felfedezéséről.

Ország-világUjlaki Ágnes2014. 04. 18. péntek2014. 04. 18.
Pokolbéli dinocsirke

A madárszerű őslény 66 millió éve élt, maradványaira az Egyesült Államokban találtak rá. Úgy nézett ki, mint egy kigyúrt, hosszú nyakú emu. Tollas farka egy méterre nőtt, fejét hosszúkás taréj díszítette, másfél méter magas és a farka végétől a feje búbjáig összesen háromméteres volt.

A kutatók úgy vélik, kifejlett példánya 300 kilót nyomott. Az Anzu wyliei növényeket, kisebb állatokat és tojásokat fogyasztott. A leleteket a pittsburghi Carnegie Természettudományi Múzeumban őrzik.

A pokoli csirke becenevű állat tudományos neve is félelmetes külsejére utal, ugyanis az Anzu a mezopotámiai mitológiában óriási,madárszerű démon. (A wyliei pedig Wylie Tuttle nevéből jött, aki a múzeum egyik bőkezű adományozójának fia.)

Az elmúlt évtizedben többször találtak már egyes részeket belőle, de csak mostanra sikerült külön fajként meghatározni a dinoszauruszok családján belül.

Ezek is érdekelhetnek