Putyin tagad, de az orosz katonai fegyverzet cáfolja - Fotó!

Kezek a csapokon. Az ukrán helyzet fokozódik: az ország keleti felében oroszbarát erők látszanak átvenni az irányítást, az ideiglenes kormány nem ura a helyzetnek, Oroszország katonákat mozgósít és a gázszállítás leállításával fenyeget, a NATO és egész Európa aggódik, Amerika pedig némi erőt igyekszik demonstrálni. Mi lesz ebből? Sz. Bíró Zoltán Oroszország-szakértőt kérdeztük.

Ország-világSzűcs Ágnes2014. 04. 18. péntek2014. 04. 18.

Kép: A local resident (2nd L) poses for a picture with pro-Russian armed men standing guard outside the mayor's office in Slaviansk April 14, 2014. Towns in eastern Ukraine on Monday braced for military action from government forces as a deadline passed for pro-Russian separatists to disarm and end their occupation of state buildings or face a major "anti-terrorist" operation.REUTERS/Gleb Garanich (UKRAINE - Tags: POLITICS CIVIL UNREST) - RTR3L613, Fotó: © Gleb Garanich / Reuters

A local resident poses for a picture with pro-Russian armed men standing guard outside the mayor's office in Slaviansk
A local resident (2nd L) poses for a picture with pro-Russian armed men standing guard outside the mayor's office in Slaviansk April 14, 2014. Towns in eastern Ukraine on Monday braced for military action from government forces as a deadline passed for pro-Russian separatists to disarm and end their occupation of state buildings or face a major "anti-terrorist" operation.REUTERS/Gleb Garanich (UKRAINE - Tags: POLITICS CIVIL UNREST) - RTR3L613
Fotó: © Gleb Garanich / Reuters

– Mit ábrázolnak a NATO közzétett műholdfelvételei? Manipulálták a képeket, vagy tényleg mozgósítanak az oroszok a határ mentén?

– Alig hiszem, hogy ez manipuláció lenne. Amit bemutattak, nem titkosszolgálati anyagok, hanem egy olyan cégnek a felvételei, amelyekhez jó pénzért bárki hozzáférhet. Ráadásul jó ideje tudni, és sokféle forrás erősíti meg, hogy az orosz hadsereg jelentős erőt koncentrál az ukrán határnál.

– Ebben az esetben mennyire valószínű a fegyveres konfliktus?

– Két lehetőség van. Vagy bevetik ezeket a felhalmozott erőket, vagy pedig a folyamatos nyomásgyakorlás érdekében tartják őket ott. Hajlok arra, hogy ez utóbbiról van szó. Moszkva láthatóan ki szeretné kényszeríteni Ukrajna föderalizációját, konföderalizációját úgy, hogy lehetőleg még a május 25-i elnökválasztás előtt döntsenek er- ről. Ezért konfliktust szít az ország keleti megyéiben, azzal fenyegetve Kijevet, hogy ha elszabadulnak az indulatok, beavatkozik. Viszont Kelet-Ukrajnát sokkal nehezebb lenne megszállni, mint a Krím félszigetet, és ezzel Moszkva is tisztában van.

– Mintegy 3,2 milliárd dollárt tudott eddig az USA, a Nemzetközi Valutaalap és az EU összekalapozni Ukrajnának. Mire futja ebből?

– Messze nem elegendő ez az összeg. Az első akut probléma az, hogy Kijev nem tudja kifizetni a gázszállításokból felhalmozott tartozásait. Ettől mihamarabb meg kellene szabadulnia, mert amíg nem teszi meg, addig ez fegyver marad Moszkva kezében. Mindent összevetve, az ország rövid távú szükségletei a szerényebb becslések szerint is 15–20 milliárd dollár között lehetnek, míg más elemzők 30–32 milliárdról beszélnek.

– Vlagyimir Putyin azt mondta, hogy a tartozástól függetlenül nem akarja elzárni a gázcsapokat. El lehet ezt hinni az orosz elnöknek?

– Az oroszok elszántak. Ha az ukránok egy bizonyos idő után sem hajlandóak visszafizetni a tartozásaikat, Moszkva elzárhatja a gázcsapokat. 2009-ben az Európába irányuló orosz gázimport 80–85 százaléka Ukrajnán keresztül érkezett, de az azóta megépült vezetékek miatt ennek már csak a fele megy át az országon. Ezt a veszteséget bekalkulálták az oroszok.

(Képünkön: A kelet-ukrajnai Szlovjanszk polgármesteri hivatala előtt oroszbarát fegyveres aktivisták társaságában pózoló helyi lakos. A kérdés: vajh kitől kapták ezeket az orosz hadseregben rendszeresített fegyvereket az önkéntesek? - Fotó: Gleb Garanich, Reuters)
 

Ezek is érdekelhetnek