Voksot hozott a posta

Tények, számok, vélemények az országgyűlési választás érdekességeiről, eredményeiről. Ez a hét témája a Szabad Föld friss számában.

Ország-világKirály Farkas2014. 04. 11. péntek2014. 04. 11.

Kép: választás szavazás országgyűlés voks urna 2014 04 06 Fotó: Kállai Márton

Voksot hozott a posta
választás szavazás országgyűlés voks urna 2014 04 06 Fotó: Kállai Márton

A Nemzeti Választási Iroda internetes oldalán van egy publikus lista. A levélben leadott szavazatok számát mutatja, országokra lebontva. Érdekes olvasmány. Például kevesen gondolták volna, hogy a Dél-afrikai Köztársaságból, az Egyesült Arab Emírségekből, Tunéziából és Venezuelából is érkeztek voksok e legutóbbi választásokkor. Igaz, csupán egy-egy szavazat. Izlandból és Bulgáriából ennek pont a dupláját, Írországból a háromszorosát postázták. Pontosabban ennyi, onnan küldött szavazat találtatott érvényesnek. Mert meglehetősen sok szavazat volt érvénytelen.

De kezdjük az elején! A választásra 231 864 személy regisztrált. De közülük nem mindenki vitte véghez a tervét: a választási irodához mindösszesen 155 007 voks érkezett, ami azt jelenti, hogy a regisztráltak harmada meggondolta magát. Vagy nem kapta meg a rosszul címzett szavazási csomagot, vagy akadályoztatva volt az iratok kitöltésében, vagy későn adta fel a levelet, vagy a posta eltökítette azt…

A voksokból pedig 87 972 lett végül érvényes. Ennyi szavazat, ha ugyanoda szól, egy mandátumhoz lehetne elegendő. Mondjuk a 155 007 sem hozott volna többet…

Máshonnan nézve: a levélszavazatok fele érvénytelen. Nem azért, mert a szavazó nem tudott egy keresztet rajzolni egy körbe – sokkal inkább az azonosító nyilatkozat pontatlan kitöltése miatt. Ami itt gyakorlatilag velünk született rubrika, az máshol már-már természetellenes. Születési neve? Példa Lászlót annak idején mint Pelda Ladislaut anyakönyvezték – beírta. Nem kellett volna. Anyja neve? Példa Anna, mi más. Hogy anyja leánykori neve kellett volna? Akkor miért nem azt kérték? Útlevélszáma? Mármint a magyar vagy a román útleveléé?

Visszatérve a NVI listájára: érdekesség, hogy 994 szavazat olyan országból érkezett, ahol tiltják a kettős állampolgárságot – nyilván Szlovákiáról és Ukrajnáról van szó. Enyhe képzavarral élve: a szomszédban sem kell a szomszédba menni egy kis ravaszságért.

Azt viszont már soha nem fogjuk megtudni, hogy az Amerikai Szamoáról választásra regisztrált egyvalaki voksa miért nem szerepel az érvényes szavazatok listáján… (farkas)

képalá
Kérésre házhoz jött a mozgóurna

képalá
Szorgosan számláltak vasárnap este, ám a külképviseleteken leadott listás és egyéni szavazatokat, valamint az átjelentkezők voksait csak később, legkorábban április 12-én összesítik. Mind a 106 egyéni választókerületben egy szavazókörben 6-án este nem bontották ki
az urnát – ezek tartalmához keverik majd hozzá a választást követő hatodik napon az említett voksokat. Így születik meg a végeredmény.

Ezek is érdekelhetnek