Átszabták a rendszert az ország legkevésbé 'narancssárga' városában

VÁLTOZÓ FŐVÁROSI ÖNKORMÁNYZAT. - Módosította a fővárosi önkormányzati rendszert a kormánypárt. A módosítványt támogatók szerint átláthatóbb, olcsóbb és demokratikusabb lenne a rendszer, az ellenzék viszont tiltakozik: szerintük az új felállás a Fidesz hatalmát betonozná be az ország legkevésbé „narancssárga” városában.

Ország-világMunkatársunktól2014. 06. 24. kedd2014. 06. 24.
Átszabták a rendszert az ország legkevésbé 'narancssárga' városában

- A módosítás szerint a Fővárosi Közgyűlésben ezentúl túlnyomó többségben a kerületi polgármesterek ülnének.

- A közgyűlésben a főpolgármester mellett 23 kerületi polgármester és kilenc, a kompenzációs listáról bekerülő politikus képviselné a budapestiek érdekeit. A listáról a kerületek lélekszáma szerint súlyozva osztanák el a mandátumokat.

- Eddig listáról választott képviselők ültek a Fővárosi Közgyűlésben.

- Változott az ajánlás rendszere: mostantól a nagyvárosokban könnyebben lehet valakiből polgármesterjelölt.

- Kevesebb képviselő lenne a közgyűlésben, amitől az olcsóbb lehetne, hiszen a kerületi polgármesterek csak saját tiszteletdíjukat vehetik fel, és demokratikusabb, mivel az nem a pártok delegáltjaiból, hanem a választók által bejuttatott képviselőkből áll majd – érvel a Fidesz.

- A kerületek eltérő méretei miatt (van, ahol néhány tízezren, másutt több mint százezren élnek) sérül az egyenlő képviselet alkotmányos alapelve, és tovább tagolja a fővárost. Így még kevésbé fog érvényesülni a központi szemlélet, hiszen minden polgármester a saját kerületéért lobbizik majd – véli az ellenzék.

- A törvénytervezet benyújtásakor az MSZP és az Együtt–PM azt ígérte, ha az államfő szignózza a módosítást, az Alkotmánybírósághoz fordulnak. Hasonlóképpen tiltakozott a Jobbik: ők is jogi lépéseket fontolgatnak, amennyiben az őszi önkormányzati választások előtt érvénybe lépnek az új szabályok.

- Nemcsak az ellenzék, a Társaság a Szabadságjogokért, a Magyar Helsinki Bizottság és az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet is kifogásolta az új jogszabályt.

- A kormánypárt sietett az új törvény elfogadtatásával, Áder János hétfőn alá is írta (igaz, a Magyar Közlönybe csak kedd délben került be), így az őszi önkormányzati választásokkor már az új szabályok szerint választanak a budapestiek.

Ezek is érdekelhetnek