Ezért veszélyes a 'tiszta erdő' fölfogás

Vitézkedő agancsosok. - Gyermekkoromban (jó ötven évvel ezelőtt) irigyelt trófeának számított a gombostűre szúrt szarvasbogár a rovargyűjteményben, aminek az elkészítése kötelező iskolai feladványnak számított. Mára nagyot fordult a világ: az akkoriban még gyakori óriásbogár száma erősen megcsappant, szinte szenzációszámba megy találkozni vele. Csak megcsodálni szabad, mert a gyűjtése már régen tiltott, természetvédelmi értéke 10 ezer forint. Elsősorban az idősebb tölgyesek lakója.

Ország-világValló László2014. 06. 19. csütörtök2014. 06. 19.

Kép: Image: 0005647080, License: Rights managed, Stag Beetles, fighting males, Hessen, Germany / (Lucanus cervus), Property Release: No or not aplicable, Model Release: No or not aplicable, Credit line: Profimedia-Red Dot, Alamy, Fotó: Profimedia-Red Dot

Stag Beetle
Image: 0005647080, License: Rights managed, Stag Beetles, fighting males, Hessen, Germany / (Lucanus cervus), Property Release: No or not aplicable, Model Release: No or not aplicable, Credit line: Profimedia-Red Dot, Alamy
Fotó: Profimedia-Red Dot

Legnagyobb bogarunk hím egyedének hossza a 8 centit is eléri, míg a nőstényé ennek csak harmada. A hímek rágó szájszerve a feltűnő és jellegzetes „agancs”, amelynek valójában csak a nőivarú egyedért való küzdelemben van szerepe. Ha ugyanis két hímnek is ugyanaz a nőstény a szíve választottja, szabályosan megküzdenek érte. Agancsaikkal addig taszigálják egymást, míg a vesztes a hátára nem esik (ami a padlóra kerülés jele), illetve le nem zuhan a fáról. Ezt követően a győztes hím a nőstényre mászik, s így maradnak napokig. Sikeres párzás után a nőstény korhadt fatörzsbe vagy a földbe (fagyökerek közelébe) rakja le petéit.

A kikelő lárvák, amelyek 3-5 éven át fejlődnek, nagy, kövér cserebogárpajorhoz hasonlóak (köztük a legnagyobbak mérete a 10 centit is elérheti). Ezt követően bebábozódnak, melyből majd a bogarak fejlődnek ki. A kifejlett rovar a korhadt fatörzsben vészeli át a telet, csak májustól kezd megjelenni és pár után nézni. Augusztusig repül, s mire ismét beköszönt a tél, minden kifejlett szarvasbogár elpusztul.

Ezek is érdekelhetnek