Hétfejű űrsárkány

Leleplezte első, emberek utaztatására képes űrhajóját a Space X vállalat. A Dragon (Sárkány) V2 a neve alapján kínai gyártmánynak tűnhet, de valójában az Egyesült Államokban tervezték és építették meg. A Sárkány feladata az űrhajósoknak a Föld és a Nemzetközi Űrállomás közötti fuvarozása lesz majd – s ugyanakkor az amerikai űrügynökségnek (NASA) az orosz űrprogramtól való függőségének megszüntetése is.

Ország-világ (farkas)2014. 06. 18. szerda2014. 06. 18.
Hétfejű űrsárkány

A tizenkét éve működő magánvállalkozással a NASA még 2006-ban kötött szerződést egy teherűrhajó fejlesztésére és megépítésére. 2010-ben a Space X lett az első magáncég, amely sikeresen pályára állított, majd visszajuttatott a Földre egy űrhajót.

Tavalyelőtt pedig a cég rakétája pályára helyezte az első Dragon űrhajót, amely azonmód csatlakozott is az űrállomáshoz. Ez a Sárkány-verzió volt az első amerikai űrhajó, amely az űrsikló program leállítása óta elérte az állomást. Ám az első változat csupán az élettelen utánpótlás szállítására alkalmas, emberi létfenntartó berendezésekkel nem szerelték fel. Nem így az új Sárkányt: a Dragon V2 fedélzetén egyszerre hét űrhajós hét napig tartózkodhat majd.

Ez komoly biztonsági tartalék, ha azt nézzük, hogy a Földről az űrállomásra mintegy hat óra alatt jut el az űrhajó. Szintén újdonság, hogy a második Sárkány a visszatérésekor képes lesz irányítottan landolni, akár egy helikopter – szemben a mostani űrhajók kapszuláival, amelyek útjuk végén ejtőernyővel himbálóznak bele valamelyik tengerbe, s ott várnak, míg szorgos kezek kihalásszák.

A NASA mindenképpen jól jár – majd, amikor a Sárkány ténylegesen elkezdi szállítani az asztronautákat. A NASA jelenleg 71 millió dollárt (15 milliárd forintot) fizet Oroszországnak egy főre egy útért. A Space X cég ennek kevesebb, mint a harmadáért vállalná oda-vissza a fuvart – ez igazán jó ajánlat.