Milyen drámák íródtak, te jó ég! - Sportnapló

Kölnben nem nyerte meg az MKB-MVM Veszprém KC férfi kézilabdacsapata a Bajnokok Ligája döntőjét. Bejutott ugyan a legjobb négy csapat közé, de a Final Fourban két vereséggel a negyedik helyen végzett. Sír a szakma, szidják a bírókat, hogy végig ellenünk fújtak.

Ország-világPalágyi Béla2014. 06. 06. péntek2014. 06. 06.

Kép: Köln, 2014. május 31. Renato Sulic, az MKB-MVM Veszprém játékosa (k) Rene Toft Hansen (b) és Christian Zeitz, a német THW Kiel játékosai között a férfi kézilabda Bajnokok Ligájának elődöntőjében Kölnben 2014. május 31-én. (MTI/EPA/Marius Becker), Fotó: MARIUS BECKER

Sulic, Renato; Zeitz, Christian; Toft Hansen, Rene
Köln, 2014. május 31. Renato Sulic, az MKB-MVM Veszprém játékosa (k) Rene Toft Hansen (b) és Christian Zeitz, a német THW Kiel játékosai között a férfi kézilabda Bajnokok Ligájának elődöntőjében Kölnben 2014. május 31-én. (MTI/EPA/Marius Becker)
Fotó: MARIUS BECKER

Az első meccsen a síposok szlovénok voltak, a másodikon fehéroroszok – ez utóbbiakat bepereljük, s ha nyerünk, nekünk is nyomatnak utólag egy csapatra való bronzérmet. A fene tudja: ha így is lesz, én odahaza nem tenném ki a vitrinbe…

Sterbik Árpád, a Barcelona kapusa keményen megdolgozott a bronzért, de amikor ott állt a kevésbé csillogó éremmel, szemmel láthatóan el volt kámpicsorodva. Mert ők az aranyért jöttek. Akár a THW Kiel és az SG Flensburg- Handewitt. Ez utóbbi legénysége – a legesélytelenebbként – megnyerte a ku- pát. A sport már csak ilyen…

Nagyszerű meccseket láthatott a húszezer néző a Lanxess Arénában, közöttük ott lelkendezett kétezer magyar is. Milyen drámák íródtak, te jó ég! Az esélyesnek kikiáltott Barcelona – Rutenkával, Karabaticcsal, Lazarovval – 32-27-es vezetés után 32-32-re szórakozta el az előnyét a leggyengébbnek tartott Flensburggal szemben. Hosszabbítás, 36-36, büntetőpárbaj, vé- gül az a Nikola Karabatić durrantotta mellé a sorsdöntő hétméterest, akinek az átigazolásakor az első számjegyet követő nullákat meg sem tudtam számolni.

A Veszprém a jobb Kieltől kapott ki, elfogadható, 29-26-os arányban, a szaklap öles betűkkel hozta: „Hiányzott a csúcsforma.” Természetesen a mieinknél… Az utolsó meccset tehát két német csapat vívta, s ez a döntő nem lett volna az a döntő, ha nincs benne még egy csavar. Nos, a Kiel gyorsan meglépett 12-6-ra, ám végül kikapott 30-28-ra.

Bár a két város úgy 100 kilométernyire van egymástól, lehetetlen nem gondolni a Real Madrid–Atlético Madrid futball BL-döntőre, ahol a „kistestvér” Atlético majdnem meglepte a sztár „bátyuskát”, hiszen nem sokkal a vége előtt még vezetett (végül 4-1-re nyert a Real). Kölnben viszont valóban meglepte a világklasszisok sorával (Vujin, Palmarsson, Jicha, Sigurdsson) felálló kielieket a kissé lebecsült Flensburg: 30-28-as győzelmük után végtelenül boldogan emelték magasba a díszes kupát.

Előttük a két csalódott csapat, a Barcelona és a Veszprém csatázott a dobogó harmadik fokáért, a spanyolok 26-25-re nyertek, meglehet, némi bírói segédlettel. De értékelésként álljon itt Xavier Pascual, a Barca edzőjének nyilatkozata: „A Veszprémet is dicséret illeti, remek ellenfél, csak nagyon kicsi különbség döntött a javunkra.”

Nem tudom, ki hogy van vele, de számomra ez többet ér az utólag elkészített bronzéremnél.

Ezek is érdekelhetnek