Nem álhír

Hatalmas felháborodás közepette a sajtó- és szólásszabadság sárba tiprásaként értékelte a nemzetközi közvélemény annak a három újságírónak az ügyét, akiket hét-hét év börtönbüntetésre ítéltek Egyiptomban.

Ország-világMunkatársunktól2014. 06. 30. hétfő2014. 06. 30.
Nem álhír

A kairói bíróság szerint az al-Dzsazíra hírtelevízió munkatársai a vád szerint hamis információkat terjesztettek, segítve ezzel az azóta betiltott Muzulmán Testvériséget. Elítélték az ausztrál Peter Greste-et, továbbá az al-Dzsazíra korábbi irodavezetőjét, Mohamed Fadel Fahmyt, valamint Baher Mohamedet.

Távollétükben három másik újságírót is elítéltek tíz-tíz évig tartó szabadságvesztésre.

Politikai döntés született – állítják a kritikusok, véleményük szerint a tévés újságírókat úgy próbálják beállítani, mint akik közreműködtek a Muzulmán Testvériség Egyiptom hírnevének bemocskolására irányuló törekvésében. A hat hónapja fogva tartott férfiak esélyeit tovább rontotta, hogy a médiumok az ország ellenségeinek állították be őket, jogos büntetést követelve számukra. Mohamed Murszi elnök tavaly júliusi megbuktatása óta az egyiptomi vezetés hadjáratot folytat a Testvériség és annak támogatói ellen.

Ezek is érdekelhetnek