Orbán 'bátor gondolatok' után 'a tettek korszakát' jelentette be

Sötétített ablakú autók gördültek a Sándor-palota elé. Elegáns hölgyek és urak érkeztek, lopva pillantva a lesifotósokra és a hívatlan újságírókra. Egy hete alakult meg a harmadik Orbán-kormány.

Ország-világHardi Judit2014. 06. 13. péntek2014. 06. 13.

Kép: Budapest, 2014. június 6. A tárcát átvevő Navracsics Tibor külgazdasági és külügyminiszter (j2) búcsúztatja Martonyi János leköszönő külügyminisztert (b2) az átadás-átvétel alkalmából tartott sajtótájékoztatójuk után az új Külgazdasági és Külügyminisztérium épülete előtt 2014. június 6-án. Balról Németh Zsolt külügyi államtitkár. MTI Fotó: Beliczay László, Fotó: Beliczay László

Németh Zsolt; Martonyi János; Navracsics Tibor
Budapest, 2014. június 6. A tárcát átvevő Navracsics Tibor külgazdasági és külügyminiszter (j2) búcsúztatja Martonyi János leköszönő külügyminisztert (b2) az átadás-átvétel alkalmából tartott sajtótájékoztatójuk után az új Külgazdasági és Külügyminisztérium épülete előtt 2014. június 6-án. Balról Németh Zsolt külügyi államtitkár. MTI Fotó: Beliczay László
Fotó: Beliczay László

A díszes terem zsúfolásig megtelt – legalábbis ezzel magyarázták, miért csak a közmédia és az MTI kapott helyet a politikusok mellett. Szerencsére azonban a meghívottak kényelmesen elfértek, Áder János köztársasági elnök pedig kinevezte az új kabinet minisztereit. Orbán Viktor kifejtette, mit vár el tőlük.

Semjén Zsolt továbbra is tárca nélküli miniszterként, miniszterelnök-helyettesként ül majd a parlamentben, hogy az általa képviselt kereszténydemokrácia – így Orbán – „filozófiája, világszemlélete és értékrendje horgonyként tarthassa biztos vizeken a kormány hajóját”. Pintér Sándor belügyminiszter: „legyen kemény, hajlíthatatlan és igazságos”, és tegyen meg mindent annak érdekében, hogy senkinek ne kelljen félnie ebben az országban. Balog Zoltán, aki továbbra is az emberi erőforrások minisztere, a magyar családok megerősödéséért lesz felelős. Azért, hogy a magyar földet magyar gazdák művelhessék, Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter lesz számon kérhető. Hende Csaba honvédelmi miniszter a honvédség helyét keresi majd a nemzeti együttműködés rendszerében, míg Trócsányi László igazságügy-miniszter a nemzetközi térben védi majd az ország alkotmányos identitását. Navracsics Tibor külgazdasági és külügyminiszter felel Magyarország külföldi „súlyának” növekedéséért. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterre a munkaalapú gazdaság kiépítését rótta, foglalkoztatva a teljes lakosságot. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter őrzi és gyarapítja majd a nemzeti vagyont. A „bátor kezdeményezés” Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter feladata lesz. Ahogyan rá hárul a „támadások” visszaverése is – amelyek, ha alábbhagynának, maga a miniszterelnök fogna gyanút.

Ezek is érdekelhetnek