Urambátyám világ helyett kreativitás, tudás, szorgalom? Itt? Miért ne?

Merni kell álmodni!. - Lehet-e Magyarországon olyan vállalkozást indítani és sikeresen működtetni, amely nem az urambátyám viszonyon, hanem a kreativitáson, a tudáson és a szorgalmon alapul? A Bridge Budapest nonprofit szervezet szerint nem reménytelen próbálkozás.

Ország-világBiczó Henriett2014. 06. 09. hétfő2014. 06. 09.

Kép: Prezi budapesti irodája a Nagymező utcában. Modern munkahely, dolgozó fiatalok 2014.05.29. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter www.napocska.eu

Urambátyám világ helyett kreativitás, tudás, szorgalom? Itt? Miért ne?
Prezi budapesti irodája a Nagymező utcában. Modern munkahely, dolgozó fiatalok 2014.05.29. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter www.napocska.eu

A szervezet azzal a szándékkal alakult egy évvel ezelőtt, hogy bebizonyítsa a fiataloknak: itthon is megvalósíthatják nagyszabású terveiket, nem kell ahhoz külföldre menni, hogy világszínvonalú ötletekkel rukkoljanak elő. Elkél a biztatás, a magyar fiatalok ugyanis nem túl optimisták.

Tízből heten vágynak az üzleti sikerre, de mindössze egynegyedük indítana saját vállalkozást. Döntéseiket leginkább az anyagi bizonytalanság befolyásolja. A 20–35 évesek kétharmada egy évtized múlva is alkalmazottként képzeli el magát, átlagosan hat munkahelyre számítva életében. Egyre többen tartják fontosnak a külföldi tanulást vagy a tapasztalatszerzést, 40 százalékuk szívesen dolgozna más országban a következő évtizedben. A Nyugat- és Dél-Dunántúlon élő fiatal férfiak a legnyitottabbak, döntésüket elsősorban a magasabb kereset motiválja, de fontos a nyelvtanulás is. A 20–35 évesek több mint fele továbbra is Magyarországon számít karrierre, 48 százalékuk pedig végleg elköltözne az országból.

Nem csökkent a fiatalok borúlátása: kétharmaduk szerint itthonról nehezebb érvényesülni. A megkérdezettek fele szerint Magyarországon nem érték, ha valaki sikeres – kétharmaduk szerint minden a szerencsén és a kapcsolatokon múlik, nem a teljesítményen és a tudáson. A többség tart attól, hogy ellophatják az ötletét. A megkérdezettek átlagosan 35 éves korukra vélik az anyagi biztonság megteremtését, de 13 százalékuk szerint ezt soha nem érik el.

– Világszerte azt gondolják az emberek, hogy a kapcsolatok és a szerencse a meghatározó abban, ki mire viszi. A baj ott kezdődik, ha azt tapasztalják, hogy a tudásnak nincs értéke – vélekedik Pistyur Veronika, a Bridge Budapest vezetője. – Szeretnénk, ha minél több fiatal maradna itthon, és olyan vállalkozásokat hozna létre, amelyek nem függenek sem állami, sem uniós pénzektől. Egy-két hónapos külföldi ösztöndíjat adunk lelkes, kreatív fiataloknak, akik gyakornokként dolgozhatnak világcégeknél, San Franciscótól Ázsiáig. Azt szeretnénk, ha az ottani tapasztalataikat Magyarországon érvényesítenék.

A 20 éves Ungvári Péter azon szerencsés pályázók egyike, akik a Bridge Budapest ösztöndíjasaként egy hónapot tölthettek San Franciscóban. Akkoriban a Budapesti Műszaki Egyetem Vegyészmérnök Karának elsőéves hallgatója volt, majd megalapította saját cégét, amely kis- és középvállalatok márkaépítésével foglalkozik.

– Hatalmas ösztönzést kaptam az USA-ban. Ott természetes, hogy a fiatalok saját vállalkozásba kezdenek, s ha nem jön össze, akkor sem omlanak össze. Tudják, hogy a sikerhez kitartás, újabb és újabb ötletek, valamint nyitottság kell. Persze az is kérdés, mit nevezünk sikernek: az értékteremtést vagy a sok pénzt. Ez utóbbit adócsalással is meg lehet szerezni – mondja a fiatal vállalkozó. Szerencsés, mert munkájában intelligens, motivált fiatalok veszik körül.

– Szeretem ezt az országot, szeretek itt élni. Az Európai Unió tagjai vagyunk, nem kell feltétlenül külföldre menni ahhoz, hogy sikeresek legyünk. Szerintem kitermelődhet egy olyan generáció, amelyik hozzájárul az ország gazdasági fellendüléséhez. Ennek egyetlen kerékkötője a túlzott központosítás lehet. Ha felülről akarunk mindent megmondani, akkor az alulról jövő kezdeményezések hamar elhalnak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek