Vándorló ciklonok

Most még az Egyenlítő közelében tombolnak a trópusi ciklonok, de egyre távolabb kerülnek onnan: az elmúlt 30 évben több mint ötven kilométerrel távolodtak el a pólusok felé – állapították meg amerikai kutatók.

Ország-világUjlaki Ágnes2014. 06. 04. szerda2014. 06. 04.
Vándorló ciklonok

Az északi féltekén a ciklonok átlagosan 53 kilométerrel vándoroltak az Északi-sark irányába, míg a déli féltekén 62 kilométernyit déli irányba. A változás az Atlanti-óceán térségében szinte alig észlelhető, míg a Csendes-óceán térségében és az Indiai-óceán déli részén különösen jelentős – ráadásul az Indiai-óceán északi részén néhány ciklon éppen az Egyenlítő irányába vonul. Viszont globálisan a sarkok felé történő elmozdulás a jellemző. Számos olyan térség, mely eddig megmenekült a trópusi viharoktól, a jövőben számolhat ezek hatásaival. Az Egyenlítő mentén egy viszonylag nagy terület lakói ugyanakkor megmenekülhetnek az ilyen természeti katasztrófáktól.

Ám a viharok elmaradása egyes részeken vízhiányt is eredményezhet. Egyelőre nem tudni, mi okozza a viharzóna eltolódását. Sok kutató abból indul ki, hogy a jelenség összefüggésben áll a klímaváltozás hatásaival – mint például az üvegházhatású gázokkal, az ózonréteg elvékonyodásával és a légszennyezéssel.

Ezek is érdekelhetnek