Egy 170 milliós jó hír, és egy 8 milliárdos aggasztó is

Lámpaváltás a Bükkben. - Százhetvenmillió forintból újították meg a lillafüredi Szent István-barlang világítását. A hír mindenképpen örvendetes. Az azonban már kevésbé, hogy a most kezdődő kormányzati ciklusban nyolcmilliárddal kevesebb jut a természetvédelemre, mint az előzőben.

Ország-világHardi Péter2014. 07. 21. hétfő2014. 07. 21.

Kép: Miskolc-Lillafüred, 2014. július 10. Cseppkőképződmények a lillafüredi Szent István-barlangban 2014. július 10-én, ahol ledes fényforrásokra cserélték a lámpákat. Az új világítási rendszer elsődleges eredménye az, hogy az átfogó vegyszeres kezeléssel eltávolított lámpaflóra már nem tud újból elterjedni, ez a világítástechnika nemcsak a barlang természeti kincseit védi, hanem a több lámpatesttel kialakított rendszer és a hagyományos izzók színével megegyező színhőmérséklet miatt szebb, részletgazdagabb is lesz a látványosság, miközben a korábban nem látogatható területek is megnyílnak. MTI Fotó: Vajda János, Fotó: Vajda János

Egy 170 milliós jó hír, és egy 8 milliárdos aggasztó is
Miskolc-Lillafüred, 2014. július 10. Cseppkőképződmények a lillafüredi Szent István-barlangban 2014. július 10-én, ahol ledes fényforrásokra cserélték a lámpákat. Az új világítási rendszer elsődleges eredménye az, hogy az átfogó vegyszeres kezeléssel eltávolított lámpaflóra már nem tud újból elterjedni, ez a világítástechnika nemcsak a barlang természeti kincseit védi, hanem a több lámpatesttel kialakított rendszer és a hagyományos izzók színével megegyező színhőmérséklet miatt szebb, részletgazdagabb is lesz a látványosság, miközben a korábban nem látogatható területek is megnyílnak. MTI Fotó: Vajda János
Fotó: Vajda János

Lámpaflóra: a hőt és fényt kibocsátó lámpatestek körül kialakuló moha- és algaszőnyeget jelenti. A jelenség károsítja a korábban akár évmilliókon keresztül koromsötétségben lévő cseppköveket, ezért ajánlatos az eltávolításuk.

Ez történt az utóbbi évben a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának kezelésében lévő, fokozottan védett Szent István-barlangban is, ahol a 25 évvel ezelőtt felszerelt, ám mára elavult lámpatesteket LED-esekre cserélték. Ezek töredék annyi hőt bocsátanak ki, mint a korábbi világító eszközök.

A 170 millió forintos beruházást az unió támogatta, s tellett belőle a Kiskőháti-zsomboly és a megkülönböztetetten védett Soltész-kerti-mésztufabarlang természeti értékeinek a megőrzésére is.

Az elmúlt kormányzati ciklusban 184 természetvédelmi beruházásra 39 milliárd forint jutott, összegzett a barlangot a látogatók előtt megnyitó V. Németh Zsolt természetügyekért is felelős államtitkár. A következő négy évben ez az összeg 31 milliárd forintra csökken. Arra nem tért ki a politikus, hogy mindebből pontosan hány terv megvalósulására telik majd.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek