Mindig nézze meg a címkét! Rejtőzködő cukrok

A diabétesszel élőknek megtanítják, hogyan kell kiszámolni a napi szénhidrátbevitelt. De vajon pontosan tudjuk-e, mi mindenben található cukor?

Ország-világLengyel Gabriella2014. 07. 19. szombat2014. 07. 19.
Mindig nézze meg a címkét! Rejtőzködő cukrok

Testünk számára az üzemanyagot a szénhidrátok adják, de egyáltalán nem mindegy, milyen formában jutunk hozzá. Szénhidráton általában a tésztákat, a rizst és a kenyérféléket értjük. – Ez azonban pongyola megfogalmazás, mivel ezek keményítőalapú élelmiszerek – pontosít Henter Izabella dietetikus. – Fontos a szénhidrátok másik típusáról, a cukrokról is beszélni.

Megkülönböztetjük az egyszerű és összetett cukrokat. Az előbbiek közé tartozik a szervezet számára létfontosságú szőlőcukor, a glükóz, a gyümölcscukor, a fruktóz, és ide sorolhatjuk még a tejcukrot, valamint a répa- és nádcukrot is.

Összetett szénhidrátokon elsősorban a keményítőt, illetve a rostokat értjük, melyek a gabonafélékben, a hüvelyesekben, a magvakban, a gyümölcsökben és a zöldségekben találhatók. Tehát a zöldségek-gyümölcsök is jellemzően szénhidrátokból állnak, azaz téved, aki azt állítja, hogy nem eszik szénhidrátokat, csak zöldséget – oszlatja el szakértőnk a gyakori félreértést.

Nem is gondolnánk, milyen sok alapanyag és étel tartalmaz cukrot. Fellelhető a szalámiban, mustárban, ketchupban, majonézben, a salátaöntetekben, konzervekben, gabonapelyhekben. De vajon kell-e ezektől tartanunk? Vagy netán sok kicsi kalória sokra megy?

Ha a reggelihez elfogyasztunk 3-4 dkg szalámit, annak csekély a cukortartalma. A tejtermékeknél már más a helyzet. A nagy gyártók pontosan feltüntetik, hogy a szénhidráttartalomból mennyi a hozzáadott cukor.

Fontos, hogy mindig olvassuk el az élelmiszerek címkéjét – hívja fel a figyelmet Henter Izabella. A natúr joghurtnak mintegy 70 kcal az energiatartalma, de ha ennél több, akkor nagy az esélye, hogy az ízesített termék cukrot is tartalmaz. Az aszalt gyümölcsökről az a közvélekedés, hogy egészségesek. Ez igaz, de mintha minden falattal – ásványi anyagokkal, rostokkal, antioxidánsokkal feldúsulva – tömény cukrot ennénk. A gyümölcsből kivonják a vizet, marad a koncentrált cukor – így az aszalvány egyben kalóriabomba is.

Mit tehet, aki kordában akarja tartani a szénhidrátokat? – Táplálkozzon kiegyensúlyozottan – hangsúlyozza a szakember. – Azok az étrendek, melyek radikálisan lecsökkentik a szénhidrátbevitelt, erősen megterhelik a szervezetet. Különösen az agyunk igényli a szőlőcukrot.

Aki már cukorbeteg és a kalóriákkal is vigyáznia kell, őt az orvosa általában 160–180 gramm napi szénhidrátmennyiségre állítja be, ami hosszú távon is tartható. A gyerekeknek intenzív fejlődésük okán inkább szükségük van a szénhidrátokra, tehát nem szabad tőlük megvonni a finom falatokat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek