Így még nem fotózták a vulkán gyomrát

Az amerikai Utah Egyetem és más oktatási intézmények, szervezetek szakemberei a szeizmikus mozgások feltérképezésével, illetve speciális tomográfiai feltételek felhasználásával olyan képet alkottak, amely megmutatja a Washington állambeli Mount Rainier vulkán alatt húzódó magmacsatornákat, illetve az ottani folyamatok alakulását. A Nature folyóiratban bemutatott kép elkészítéséhez a geofizikus szakemberek több föld alatti felvételt is rögzítettek.

Ország-világU. Á.2014. 08. 11. hétfő2014. 08. 11.
Így még nem fotózták a vulkán gyomrát

Az eredmény a valaha készült legközvetlenebb kép a kőzetolvadás folyamatáról, amely a kéregben áramló, s végül a vulkánok kitöréséhez vezető magma forrása.

A Seattle-től 87 kilométerre délkeletre lévő Mount Rainier jelenleg nem túl aktív, bár az elmúlt 11 ezer évben többször is felébredt. Utoljára 2200 éve folyt belőle láva, ezelőtt 500 évvel pedig hatalmas sárlavina zúdult le az oldalán.

A most készült kép segítségével kiderült, hogy az egyik magmatároló üreg nem a 4392 méter magas vulkán alatt, hanem attól mintegy 10-16 kilométerre északnyugatra helyezkedik el.

A hasonló felvételek készítésével és a lávaképződési események szemmel tartásával a szakemberek a következő kitörésre előre szeretnének figyelmeztetni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!