Kajakkal a homoktengeren

Büszkék lehetünk a magyar kajak-kenusok fényes sikereire, arra viszont nem, ami Kecskeméten történik e sportággal. Lapunkat kajakos gyerekek szülei keresték meg, mert vitába keveredtek az egyesülettel.

Ország-világBorzák Tibor2014. 08. 30. szombat2014. 08. 30.

Kép: Kecskemét, 2014. augusztus 25. Kecskeméti kajakosok edzése a szabadidő központban. Fotó: Ujvári Sándor

Kajakkal a homoktengeren
Kecskemét, 2014. augusztus 25. Kecskeméti kajakosok edzése a szabadidő központban. Fotó: Ujvári Sándor

Hogy az alföldi homoktengeren egy vízi sport meghonosodhatott, annak az előzményei 2010-re nyúlnak vissza. A kecskeméti nemzetközi gyermektalálkozón a Bajai Vízisport Klub szervezésében mindenki kipróbálhatta a sárkányhajózást. Ez a helyi nebulóknak is tetszett, többen felvetették: jó lenne folytatni. Így a bajaiak létrehozták a Kecskemét Vízisport Klubot, ahol 40 gyerek és 30 felnőtt kezdett sportolni – egyik kajakosuk válogatott is lett a kölyök kategóriában. Bázishelyüket a Benkó Zoltán Szabadidőközpontban alakították ki, edzéseiket ezerméteres pályán tartották. Szóbeli engedély alapján felállítottak egy konténert, amit öltözőnek használtak, s ott tárolták az eszközeiket is. Az idén júniusban ez a „fémdoboz” szemet szúrt a területet fenntartó Hírös Sport Nonprofit Kft.-nek, és eltávolíttatta onnan.

– Két éve kezdett kajakozni a kisfiam, az úszást hagyta abba miatta – meséli a sportoló gyerekek szüleinek nevében hozzánk forduló kecskeméti férfi. – Fizetjük a tagdíjat, így mindannyian az egyesület tagjai vagyunk, ezt tagsági igazolvánnyal tudjuk igazolni. Jogunk van betekinteni a klub gazdálkodásába. Ezt szorgalmaztuk is az egyik szülői értekezleten, majd a közgyűlés összehívását kértük. Erre levelet kaptunk az elnöktől, aki kikérte magának az elszámoltatást. Szerinte nincs jogunk hozzá, mert a befizetett pénz nem tagdíj, hanem működési hozzájárulás. Nem szerencsés, hogy a kajak-kenus gyerekek és a sárkányhajós felnőttek egyazon egyesülethez tartoznak – az anyagi források szempontjából sem. Az sem világos, miként állunk pénzügyileg, hiszen a bajai és a kecskeméti sportklub elnöke ugyanaz a személy.

A háttérben húzódó feszültség dacára a gyerekek szép eredményeket értek el a versenyeken, még aranyérmet is nyertek. Valahogy elevickéltek a szezon végéig. Mára kiürült a telephely, a konténert elszállították. A hajókat, evezőket egy közelben lakó szülő portáján tárolják, onnan utaztatják a felszereléseket az edzésekre. Már azok, akik még maradtak. A többség ugyanis szakított az egyesülettel, s most a folytatás lehetőségét keresik.

– Szeretném leszögezni, hogy senki nem kérte felvételét az egyesületbe – mondja Hoffmann Mónika, a Kecskemét Vízisport Klub elnöke. – A bajai és a kecskeméti szerveződés külön-külön működik, székhelyük az adott város. Mivel én Baján élek, a kecskeméti egyesület levelezési címe a lakásomé. A cégbíróságon minden beszámolónk hozzáférhető, pénzügyi gazdálkodásunk is nyomon követhető. Véleményem szerint a Hírös Sport Nonprofit Kft. új vezetése nem nézi jó szemmel, hogy bajaiak vezetik a kecskeméti egyesületet. Mindent meg is tesznek az eltávolításunkért. Hiába próbálok korrekten eljárni, nem látom értelmét a további szélmalomharcnak. Szeptembertől e csoporttal ezen a szinten nem lesz folytatás. Volt egy álmunk, amit egy fillér önkormányzati támogatás nélkül valósítottunk meg. Központi épületet terveztünk a vízpartra, ebből a 340 milliós beruházásból sem lesz már semmi. Ettől kezdve csak a bajai klubra összpontosítok.

Hogy a kecskeméti kajakos gyerekekkel mi lesz? A történtek után nem feltétlenül lenne szerencsés új egyesületet alapítaniuk. Inkább azt szeretnék, ha a Kecskeméti Sportiskola (KESI) kajak-kenu szakosztályaként folytathatnák tovább.

– Nyitottak vagyunk, nem kizárt az együttműködés, erről már a város vezetőivel is egyeztettem – közli Zámbori Péter, az évi 60 millió forintból gazdálkodó Hírös Sport Nonprofit Kft. ügyvezetője. – A szülőkből álló tárgyalódelegációval tisztázni kell a költségvetési részleteket és azt, milyen forrásokat lehetne mozgósítani. Cégünk önkormányzati tulajdonban van, a vízfelület kezelői jogával is a város rendelkezik, ilyen értelemben egy kézbe kerülhetne a sportág. De elsősorban a gyerekek érdekeit kell szem előtt tartanunk.

(Lapzárta után kaptuk a hírt: a Kecskeméti Sportiskola befogadja a kajakos gyerekeket.)

Ezek is érdekelhetnek