Megoldódott a rejtély

Lapunk is hírt adott az Észak-Szibériában keletkezett óriási lyukakról. Most megoldódott a rejtély: valószínűleg metángázszivárgás miatt keletkeztek a hatalmas, legalább 70 méter mély és 30 méter széles kráterek a szibériai gázmezőkön.

Ország-világMunkatársunktól2014. 08. 21. csütörtök2014. 08. 21.
Megoldódott a rejtély

Ez pedig meglehetősen rossz hír bolygónk jövője szempontjából: a metán a globális felmelegedés miatt olvadó permafroszt – azaz az örökké fagy alatt lévő területek – alól szabadult fel. Az olvadást a kivételesen meleg 2012-es és 2013-as nyár okozta, amikor az átlaghőmérséklet 5 Celsius-fokkal magasabb volt a szokásosnál a térségben. A rendkívüli időjárás miatt a permafroszt megolvadt, beszakadt, s így az alatta felhalmozódott metán kiszabadult. Egyes kutatók azonban úgy vélik, hogy nem annyira a helyi időjárás, mint inkább a hosszú távú globális felmelegedés okozta a permafroszt olvadását – mert egy-két szezonnyi melegebb időjárás nem lehet elég egy ekkora lyuk keletkezéséhez. A szibériai permafroszt hatalmas mennyiségű metánt tartalmaz szilárd fagyott formában.

A keletkező metán-hidrát bizonyos hőmérsékleten stabil és fagyott marad, de ahogy a permafroszt olvadni kezd és csökken a belső szilárdsága, egyre több gáz keletkezik a talaj felső rétegében, s végül ez tör a felszínre. Ha a metánkitörés legközelebb az egyik közeli gázmezőn történik, az súlyos balesethez vezethet – mint ahogyan az is aggodalomra ad okot, hogy a környéken lévő falvak alatt is bármikor beszakadhat a föld.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek