Aye vagy Nae? – ez itt a kérdés

Másfél héttel a Skócia hovatartozásáról szóló népszavazáshoz közeledve megfordult a trend, többségbe kerültek az elszakadáspártiak. London egyszerre fenyeget és ígérget.

Ország-világMarkos Mária2014. 09. 12. péntek2014. 09. 12.

Kép: Image: 0205063315, License: Rights managed, Scottish First Minister Alex Salmond meets with Scots and other European citizens to celebrate European citizenship and "Scotland's continued EU membership with a Yes vote" at Parliament Square in Edinburgh., Place: UK, Model Release: No or not aplicable, Credit line: Profimedia-Red Dot, Press Association, Fotó: Profimedia-Red Dot

Scottish independence referendum
Image: 0205063315, License: Rights managed, Scottish First Minister Alex Salmond meets with Scots and other European citizens to celebrate European citizenship and "Scotland's continued EU membership with a Yes vote" at Parliament Square in Edinburgh., Place: UK, Model Release: No or not aplicable, Credit line: Profimedia-Red Dot, Press Association
Fotó: Profimedia-Red Dot

Aye – a skót nyelvben így mondják az igent. Alig egy hét múlva, a függetlenségi népszavazáson kiderül, ez lesz-e a skótok válasza a Londontól való elszakadást firtató kérdésre. Egy friss felmérés – az évek óta tartó kampányban először – most az elszakadáspártiak fölényét mutatja. Alex Salmond, a skót függetlenségi népszavazás atyja, jelenlegi miniszterelnök 2007-es megválasztásakor talán maga sem gondolta komolyan, hogy nacionalista ötlete valaha is ilyen közel kerül a megvalósuláshoz.

A YouGov közvélemény-kutató felmérése szerint a megkérdezettek 47 százaléka támogatja a kiválást az Egyesült Királyságból, 45 százalék továbbra is annak része kívánna maradni.

A hír hatására a hét elején tízhavi mélypontra zuhant az angol font, amelyhez a londoni vezetés amúgy foggal-körömmel ragaszkodik, mondván, ha távoznak a skótok, nem tarthatják meg az angol fizetőeszközt. Érthető ez, hiszen Londonnak nem érdeke, hogy a font kikerüljön a brit jegybank hatásköre alól.

De nem a pénznem az egyetlen vitapont. Az EU-tagság kérdésével együtt az sem eldöntött, hogy a Nagy-Britannia számára biztosított uniós források mekkora hányadára számíthat az edinburghi vezetés.

Az elszakadás nemcsak gazdasági kérdés, a brit nagypártok támogatói bázisa is alaposan átrendeződne ennek hatására. A függetlenedés érzékenyen érintené a Skócia-szerte népszerű Munkáspártot, ami pedig a konzervatívokat illeti, akár David Cameron miniszterelnök székébe is kerülhet a kiválás. Az eredmény hallatán kétségbeesett ígérgetésbe kezdett a brit vezetés. Georges Osborne pénzügyminiszter a hatáskörök szélesítésével próbálja rávenni a választókat a „Nae” – magyarul „nem” – beikszelésére.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek