A jövő elkezdődött - Ennél butább szlogent csak választási kampányokban szoktak használni…

Mindegyre általánosabb az a vélekedés, amelyet padovai barátunk is vall: „Olaszországban most nem jó élni.” Egy napokban megjelent újságcikk elég sokat elárul az általános közhangulatot meghatározó, e régiót (is) sújtó munkanélküliségről: október elején 2550- an jelentkeztek egy ápolói állásra!

Ország-világMarkos Mária2014. 10. 31. péntek2014. 10. 31.
A jövő elkezdődött - Ennél butább szlogent csak választási kampányokban szoktak használni…

Az öt leggazdagabb tartomány egyike, Veneto ugyanazokkal a gondokkal küzd, mint egész Itália, még ha a fekete statisztika hajszállal jobb is az országos átlagnál. Az olasz statisztikai hivatal, az Istat adatai szerint 2013 decemberében a 18 és 29 év közötti fiatalok 32,2 százaléka volt állástalan Padovában és környékén. 2008-ig ez a szám csupán 10,4 százalék volt. Máshol még ennél is rosszabb a helyzet, az olasz átlag ebben a korosztályban 42 százalék. A jóval szegényebb délieknek talán még kielégítő célpont Észak-Olaszország, az itteni állástalanok viszont meg sem állnak Németországig.

Tüntettek is Rómában vagy százezren a hétvégén, épp a foglalkoztatási törvény tervezett változtatása ellen, amely – a munkahelyteremtést elősegítendő – lazítaná a jogsértő elbocsátások elleni védelmet. A balközép Demokrata Párt miniszterelnöke, Matteo Renzi a tüntetőktől valamivel távolabb, Firenzében szónokolt ingujjra vetkőzve egy pártrendezvényen.

Az egykori miniszterelnököt, Silvio Berlusconit megszégyenítő vehemenciával – ripacskodással? – védte Renzi az álláspontját: a szóban forgó „18. paragrafust védeni olyan, mintha érmét próbálnánk dugni egy i-Phone-ba.”

Hát igen, a jövő itt is elkezdődött. Ennél butább szlogent csak választási kampányokban szoktak használni…

Markos Mária, Padova, Olaszország

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek