Hitler 1939., Putyin 2014. - Félelmetes áthallás

Az orosz elnök világbirodalmi ambícióinak hajmeresztő részleteiről beszélt egy brüsszeli konferencián Andrej Illariov, Vlagyimir Putyin egykori gazdasági tanácsadója. A szakértő szerint az elnök október végén Szocsiban mondott beszéde Hitlernek arra az 1939. augusztusi beszédére emlékeztetett, amelyben ajánlatot tett Chamberlain brit miniszterelnöknek a fennálló világrend megváltoztatására.

Ország-világM. M.2014. 11. 28. péntek2014. 11. 28.
Hitler 1939., Putyin 2014. - Félelmetes áthallás

Andrej Illarionov szerint a Szocsiban mondott beszéd 25 pontban szinte szó szerint megegyezik a Führer beszédével. Úgy vélte, hogy az orosz elnök immár alapjaiban szeretné megváltoztatni a fennálló világrendet. „Már nem csupán egy regionális válsággal van dolgunk, hanem egy revizionista politikával. Ez már a negyedik világháború (a harmadik a hidegháború volt)” – közölte.

A volt elnöki tanácsadó szerint már 2003-ban is szó volt a háború kirobbantásáról, 2008-ban pedig egy orosz újságban a részletes haditervet is kiszivárogtatták, amelynek része volt, hogy atomfegyvert vetnek be az ukrán csapatok ellen, a Donyecki Köztársaság zászlaját már 2009-ben felmutatták egy rendezvényen.

A többi környező ország sem érezheti magát biztonságban. Intő jelként említi Illarionov Grúzia 2008-as megtámadását, az örmények pedig az orosz fenyegetés hatására hátráltak ki az uniós társulási szerződés aláírásából.

Az orosz birodalmi törekvések jegyében épít az orosz kormány Dagesztánból Azerbajdzsán felé egy autóutat, amelynek célja vélhetőleg az, hogy a harci járművek egy folyosón keresztül elérjék az Azerbajdzsánba ékelődött Hegyi-Karabahot.

Putyin nem fog visszariadni a felforgató akcióktól Észtország és Lettország oroszok lakta területein sem. Az orosz beavatkozás hasonló módon történhet, mint Kelet-Ukrajnában: az ottani oroszok Moszkva bátorítására egyoldalúan kikiálthatják Narvában vagy Daugavpilsben „a népi köztársaságot”. „Ez nagyon komoly kihívást intézne a NATO-hoz és az EUhoz. Eddig nem láttunk választ ezekre a kihívásokra.”

Csendben jegyezzük meg: egyelőre nemcsak az orosz elnök jár a II. világháborút megelőző évtizedekben már jól kitaposott ösvényen. Mintha a mai nagyhatalmak vezetői is a francia Daladier vagy a brit Chamberlain miniszterelnökök tétlen politikájával probálnák orvosolni Moszkva területszerző törekvéseit.

Ezek is érdekelhetnek