Lassan tudatosodnak bennünk az új borkategóriák

Oltalmazott eredet. - Noha már 2011 januárja óta használjuk, de csak lassan tudatosodnak bennünk az új borkategóriák, amelyek az unióval összhangban az eredet és a minőség védelmére helyezik a hangsúlyt.

Ország-világV. L.2014. 11. 22. szombat2014. 11. 22.
Lassan tudatosodnak bennünk az új borkategóriák

Ennek megfelelően a legkiválóbb italok kategóriája az oltalom alatt álló, eredetmegjelöléssel ellátott bor, amelynél a legfontosabb, hogy az italnak teljes egészében a címkén meghatározott földrajzi területről kell erednie. További kitétel, hogy a termésnek hagyományos európai borszőlőből kell származnia, a terméshozam pedig – a minőség védelmében – nem haladhatja meg a hektáronkénti 100 hektolitert. (Jelenleg 33 ilyen kategóriájú borunk van: Badacsonytól Tokajon, Tolnán át Villányig terjed a sor.)

Az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott bor kategóriájába tartozó ital legkevesebb 85 százalékának kell származnia a megnevezett földrajzi területről, európai borszőlőből, illetve annak házasításából kell készülnie, a terméshozam pedig legfeljebb 120 hektoliter lehet hektáronként.

A földrajzi jelzés nélküli bor kategória azokat az italokat jelöli, amelyeket szabályos ültetvényben ugyan, de fajtamegkötés és hozamkorlát nélkül állítottak elő, s származhatnak az ország bármely területéről.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek