Pár hónap haladék

Újra a figyelem középpontjába kerültek a magánnyugdíjpénztárak. Az állam a 2011-es magán-nyugdíjpénztári befizetések államosításakor már jól bevált módszerrel próbálja „megvédeni a nyugdíjasok pénzét”.

Ország-világhj2014. 11. 28. péntek2014. 11. 28.

Kép: magánynyugdíj pénztár maradás belépés 2011 01 28 Fotó: Kállai Márton

Pár hónap haladék
magánynyugdíj pénztár maradás belépés 2011 01 28 Fotó: Kállai Márton

Az utolsó, még ma is működő négy magánnyugdíjpénztár – összesen hatvanezer tag kétszázmilliárd forintja – kerülhet a kormány kezébe, amennyiben a parlament elfogadja a Nemzetgazdasági Minisztérium előterjesztését. Eszerint „a pénztár jogutód nélkül végelszámolással megszűnik, ha a tagdíjfizető tagok száma a megelőző hat hónap átlagában legalább két hónapon keresztül a taglétszám hetven százaléka alá csökken”.

A múlt héten bejelentett „államosítás” nagy port kavart. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint a kormány célja most mindössze annyi, hogy a fiktív, csak papíron létező magánnyugdíjpénztárak szűnjenek meg – vagyis azok, amelyek érdemi működést nem fejtenek ki. Aki ilyen pénztár – a Budapest, a Horizont, az MKB és a Szövetség – tagja, az szépen visszaléphet az állami rendszerbe.

Amennyi pénzt felhalmoztak (potom kétszázmilliárd forintot), azt az állam a saját kasszájába tenné.

Hogy mi lesz ezzel a kicsinek nem mondható vagyonnal, egyelőre nem tudni. Varga Mihály az ATV-nek szombaton így nyilatkozott a kérdésről: „Ebben szeretnénk rendet csinálni.”

Hétfő este már azt is tudni lehetett, hogy a határozat nem lesz visszamenőleges, vagyis a magán-nyugdíjpénztári tagok nyertek pár hónapot. Előreláthatóan tehát a hatályba lépést követő fél évben vizsgálja majd a kormány, mennyien fizetnek tagdíjat.

Könnyen lehet azonban, hogy újfent mint az államadósság csökkentésének egyik eszközére tekintenek a magánnyugdíjpénztárakban megmaradt tetemes összegre.

Ezek is érdekelhetnek