Veszély a hordókban

Már sok borosgazda túl van az első fejtésen, ami helyénvaló, ha meggondoljuk, hogy sajnos az idén bőven került fertőzött (rohadt) szőlő is a présbe. Minthogy így nagyobb a bor megbetegedésének veszélye, indokolt a korai fejtés, hogy a születő újbor ne „üljön” sokáig a fertőzött seprőn. (Arról már nem is szólva, hogy az erjedéskori gyakori nagy meleg, megemelkedett pincehőmérséklet is nehezítette, félrevihette az átalakulást.) Ilyen helyzetben elmaradhatatlan az újbor alapkénezése, amit ha eddig nem tettünk meg, utólag pótoljuk, hiszen a borkén védi az állagot, a színt, a zamatot.

Ország-világValló László2014. 11. 22. szombat2014. 11. 22.

Kép: házi borkészítés pince szőlő bor alkohol lopó hordó hévíz 2014 07 15 Fotó: Kállai Márton

Veszély a hordókban
házi borkészítés pince szőlő bor alkohol lopó hordó hévíz 2014 07 15 Fotó: Kállai Márton

Ezt követően csak részben lélegezhetünk föl, mert bőven leselkednek még veszélyek az újborra. Így ha azt tapasztaljuk, hogy italunk a fejtés utáni 2-3 hétre nem tisztult le jól, derítenünk kell (amivel a borban szunnyadó esetleges betegséget is megelőzhetjük). A műveletet próbaderítés előzze meg, hogy pontosan bemérjük a derítőanyag (például a bentonit) szükséges mennyiségét. Ehhez vegyünk ki két decit a borból, s keverjünk hozzá a derítőszerből annyit, amennyi a gramm/hektoliterben megadott mennyiségből a két decire vonatkozik. (A bentonitkészítmények adagja 40–100 gramm/ hektoliter.)

Egy-két nap után megnézzük a tisztulás mértékét, s ha megfelelő, a derítőszert – elkeverve a borban – a teljes mennyiségre kiszámolva adagoljuk.

Egy, legfeljebb két hét múltán lefejtjük a bort.

Noha a kénezett és derített újbor már jóval stabilabb, a továbbiakban is védelemre szorul. Mert például ha a tárolóedényt nem töltjük föl színültig borral (azaz darabban tartjuk), a nagy folyadékfelületen (különösen a hordókban) káros oxidációs folyamatok indulnak el. Ennek egyszerű töltögetéssel vehetjük elejét. Fontos, hogy a töltögetőbor minősége azonos vagy hasonló legyen a hordóban lévővel. Újbort lehetőleg újborral töltögessünk és csak kivételes esetben óborral, ellenben az óbort soha ne töltögessük újjal (mert erjedés, zavarosodás léphet föl benne).

E módszereket alkalmazva sikeresen vehetjük elejét a legveszedelmesebb borbetegségnek, az ecetesedésnek is. Mert amíg a többi borbetegség és -hiba valamilyen fokon orvosolható, az ecetes ital már menthetetlen. Ha még csak kissé ecetes, cefrének jó lehet, de ha erősebben, akkor már csak legfeljebb borecet készülhet belőle.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek