'Az érettségi védelmében' - tételesen cáfolják a kormány álláspontját

Jó az oktatási reform és stratégia, de még jobb lett volna, ha egy hétvégénél többet áldoznak a kimunkálására, főleg, ha a szakmai szervezetek véleményét is kikérték volna – nyilatkozta Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke.

Ország-világdiju-2015. 01. 16. péntek2015. 01. 16.

Kép: Eötvös József szakközépiskola szak képzés szakma tanulás oktatás diákok iskola hegesztés 2014 11 07 Fotó: Kállai Márton

'Az érettségi védelmében' - tételesen cáfolják a kormány álláspontját
Eötvös József szakközépiskola szak képzés szakma tanulás oktatás diákok iskola hegesztés 2014 11 07 Fotó: Kállai Márton

Az MTA kutatói „Az érettségi védelmében” címmel tanulmányt tettek közzé, amelyben tételesen cáfolják a kormány álláspontját a duális oktatási rendszerről, és állítják, az érettségi képzés szűkítése kifejezetten káros társadalmi hatásokkal járhat. Cáfolják a közhiedelmet, miszerint a szakképzés a rendszerváltás után visszaszorult volna Magyarországon. Kutatásuk szerint sikeresebbek a munkaerőpiacon azok, akik érettségivel rendelkeznek, ráadásul többet is keresnek.

A kutatók szerint a szakiskolánál a gimnázium és a szakközépiskola jobban fejleszti a hétköznapi életben, illetve a munkában nélkülözhetetlen alapkészségeket. A szakmunkásképzésben olyan általános képzést kellene nyújtani, amelynek elsajátításával akár tíz év múlva is boldogul szakterületén a munkás.

A kormány új oktatási stratégiája, vagyis az érettségit adó intézmények férőhelyeinek csökkentése a felsőoktatásra és a továbbtanulásra is kihat, vagyis hosszú távon tovább mélyítheti a társadalmi egyenlőtlenségeket.

Ezek is érdekelhetnek