Balsorsú balogok

„A bölcsnek szíve jobbra tart, a balga szíve pedig balra” – olvashatjuk már az Ószövetségben is. Mióta világ a világ, a balkezesség inkább testi hibának számított, mint erénynek. A balosok – vagy ahogyan a népnyelv nevezi őket: a balogok – évszázadokig a társadalom számkivetettjei közé tartoztak.

Ország-világ(he)2015. 01. 01. csütörtök2015. 01. 01.

Kép: President Barack Obama signs H.R. 3210, Pay Our Military Act, which provides continuing appropriations for pay and allowances for members of the Armed Forces during any period for which interim or full-year appropriations for FY 2014 are not in effect, in the Oval Office, Monday night, Sept. 30, 2013. (Official White House Photo by Pete Souza), Fotó: Pete Souza

Balsorsú balogok
President Barack Obama signs H.R. 3210, Pay Our Military Act, which provides continuing appropriations for pay and allowances for members of the Armed Forces during any period for which interim or full-year appropriations for FY 2014 are not in effect, in the Oval Office, Monday night, Sept. 30, 2013. (Official White House Photo by Pete Souza)
Fotó: Pete Souza

Becslések szerint az emberiség 12 százaléka balkezes, s ezzel párhuzamosan balsorsú is, Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban legalábbis mindenképpen – derül ki Joshua Goodman, a Harvard Egyetem kutatójának nemrég napvilágot látott tanulmányából.

A balos férfiak évi 2,5 ezer, míg a nők 3,5 ezer dollárral keresnek kevesebbet, mint jobbkezes kollégáik.

Goodman szerint ez azért lehetséges, mert a balkezesek előbb választanak kevésbé jól fizető kétkezi munkákat, mint a jobbosok, akik inkább a tudásukkal és a szakértelmükkel érvényesülnek. A kutató szerint a balkezesek kisebb százalékban végeznek főiskolát vagy egyetemet, nagyobb viszont a valószínűsége annak, hogy beszédproblémákkal küzdenek, rosszabbul teljesítenek matematikából, illetve olykor az olvasással is nehézségeik támadnak. Érdekes módon csak a jobbkezes anyától származó balkezesek szenvednek ilyen problémáktól, a balkezes anyától születettek kevésbé balszerencsések. Valószínű, hogy a balkezes szülő mintáját követve a balos gyerek is könnyebben megtanulja, hogyan igazodjon el az elsősorban jobbkezesekre tervezett világunkban.

A tanulmány állításainak ellentmond, hogy a számos balsejtelem ellenére nagyon sok híres ember volt balkezes, többek között Nagy Sándor, Napóleon, Chaplin, Dürer, Picasso, Marilyn Monre és Angelina Jolie, de Barack Obama is az ő táborukat erősíti. Számos korábbi kutatás pedig éppen a balkezesek jobb képességeit mutatta ki: egyes adatok szerint ugyanis ügyesebben teljesítenek a tanulmányi tesztek megírásában és az IQ-juk is magasabb. Tehát nem mindenki lesz balfék, aki balkezesnak született…

Ezek is érdekelhetnek