Miről álmodik a nő? Tükröm, tükröm… Behálózva - Szép új technovilág

EINSTEIN SZERINT MINDENNEK a képzelőerő az alapja. A Las Vegas-i szórakoztatóelektronikai kiállításon, a CES-en a képzeletet azonban felülírta a valóság: a látogatók nem csak megcsodálhatták, de ki is próbálhatták az okostechnológia legújabb vívmányait. Hamarosan már nem a fantázia birodalmába tartozik, hogy telefonunk segítségével a munkahelyünkről etetjük meg házi kedvencünket vagy robot készíti el helyettünk a vacsorát.

Ország-világHabik Erzsébet2015. 01. 24. szombat2015. 01. 24.
Miről álmodik a nő? Tükröm, tükröm… Behálózva - Szép új technovilág

Miről álmodik a nő?

A kiállításon számos izgalmas újdonságot mutattak be, amelyektől nem csak az otthonunk válik okosabbá – köszönhetően az internetes hálózatba köthető fűtési rendszernek, a telefonnal irányítható záraknak és biztonsági rendszereknek –, de a házimunka is megkönnyíthető. Gondoltak a mindig rohanókra, az elfoglalt háziasszonyokra, akiknek az egész napos munka után komoly kihívást jelent meleg ételt varázsolni a család asztalára. Az ő dolgukat könnyíti meg Cooki, a robotséf. Elég kiválasztani a receptet, bekészíteni az alapanyagokat egy tartályba, Cooki pedig a megfelelő időben adagolja azokat a fazékba, forral, párol és kavargat, végül SMS-ben megüzeni: lehet teríteni, elkészült az étel. A vacsoracsatába egy Watson nevű szuperszámítógép és egy sci-fibe illő – két sütőt, hat gázrózsát, egy-egy grillezőlapot és edénymelegítőt egyesítő – tűzhely is beszáll. Watsonnál mindössze jeleznünk kell, hogy mit kívánunk vacsorára – vagy előzőleg felleltároztuk, hogy mi is található épp a hűtőben –, s a számítógép az információk birtokában 8000 recept közül válogatva javasol menüt. Rendelhetünk klasszikus fogásokat vagy egzotikus falatokat; kérésünkre ügyel a diétánkra és számolja a kalóriákat. A kiválasztott receptet továbbítja az okostelefonunkra, sőt azt is megmondja, milyen sorrendben tegyük a fazékba a hozzávalókat, hogyan időzítsük a főzést, hogy minden fogás egyszerre készüljön el. A csodatűzhely egyetlen szépséghibája az ára: 14 ezer dollárt, vagyis csaknem négymillió forintot kóstál.

Míg a robot a vacsorával bajlódik, a majdani háziasszony az okos háztartásában bedobja a szennyest az egyszerre két mosást végző gépbe, hátradől a fotelban, s tévézés közben letudja az aznapi edzésmunkát. Az első látásra trendi bútordarabnak tűnő Tao Chairben kényelmesen üldögélve dolgoztathatja meg izmait.

A készülék személyre szabott edzéstervvel segíti kordában tartani a súlyát, formálni az alakját. S hogy mennyire hatékony az otthoni „kanapéfitnesz”, az a Belty nevű okosövvel ellenőrizhető, mely drót nélkül kapcsolódik viselője okostelefonjához.

Egy beépített motornak, valamint számos szenzornak köszönhetően folyamatosan figyelemmel kíséri a derékbőségünket, igazodik az alakunkhoz: ha kell, szorít, egy bőséges vacsora után pedig lazít magán, sőt diszkrét rezgéssel figyelmeztet, hogy a kelleténél többet ettünk vagy netán túl sokáig lazsáltunk mozdulatlanul.

Tükröm, tükröm…

A fürdőszoba okos eszközeit a szépség és az egészség szolgálatába állították a tervezők. Az intelligens tükör megvizsgálja és kielemzi a bőrt, könyörtelenül megmutatja és számon tartja a legapróbb ráncokat is. Karikás szemre borogatást és pihenést, száraz bőrre megfelelő krémet ajánl. Az idő múlásával azt is figyeli, valóban úgy hat-e a kence vagy a pakolás, mint ahogyan azt a gyártója reklámozza.

A Quardio Base mérleg megméri a testzsírszázalékot, a testtömegindexet és az izomtömeget, majd az adatokat elmenti az okostelefonunkra. Dicséretére legyen mondva, sokkal diszkrétebb, mint a tükör: ha nem szeretnénk szám szerint szembesülni a valósággal, kívánságra csupán mosolygó – vagy bánatos – jelzéssel közli a legutóbbi mérés óta történt változásokat. Akit egy zűrösebb ébredés után sokkolna az okostükre vagy -mérlege nyújtotta látvány, a Melominddal vigasztalódhat. A fejre illeszthető intelligens kütyü az agyhullámokat méri, majd a kibocsátott jeleket lefordítja a muzsika nyelvére, s a mentális állapotunkhoz illő relaxáló zenével nyugtatja meg felborzolt idegeinket.

Ezek is érdekelhetnek