A lengyelek már 1998-ban áttértek - követjük a példát?

Gyökeres változás jöhet a közoktatásban. Akár kilenc évfolyamon is tanulhatnak a diákok az általános iskolában. Nem új az ötlet: Pokorni Zoltán már három évvel ezelőtt is felvetette, hosszabbítsák meg egy évvel az általános iskolában töltött időszakot.

Ország-világHardi Judit2015. 02. 15. vasárnap2015. 02. 15.
A lengyelek már 1998-ban áttértek - követjük a példát?

 Az elképzelés nem ördögtől való, Nyugat-Európában elterjedt a kilenc-tíz éven át tartó, alapozó szakaszt biztosító iskolarendszer, Lengyelországban 1998-ban tértek át a 6 + 3 éves alapszakaszra.

A Magyarországon ma is működő iskolarendszer (vagyis az alapozó nyolc általános) a nyolcvanas években alakult ki. Ha valóban átalakítják a rendszert, azt legkorábban – kormányzati hírek szerint – 2016-tól vezethetik be.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint az elmúlt csaknem harminc év alatt kiderültek a jelenlegi iskolarendszer előnyei és hátrányai is, a felmérések és a szakma képviselői szerint pedig egyértelmű, hogy változásra van szükség. Közleményük szerint azonban nehezményezik, hogy a kilencéves általános iskola ötletét nem előzte meg hatás vizsgálat, a Fidesz–KDNP nem kérte ki a szakemberek véleményét, és egyáltalán: nem egyeztettek senkivel róla. Mendrey László, a PDSZ elnöke szerint az utólagos egyeztetések rendszere – hosszú évek gyakorlata szerint – nem fejt ki érdemi hatást a szakértők és a politikusok közötti vitákban.

Ezek is érdekelhetnek