A népfőiskola és a biokertészet él - A kishantosi kötélhúzás folytatódik

KÉT PERT MEGNYERT, egyet pedig elveszített a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ a Székesfehérvári Járásbíróságon tartott birtokvédelmi tárgyaláson.

Ország-világHardi Péter2015. 02. 13. péntek2015. 02. 13.

Kép: Kishantos ökogazdaság elvesztett földbérleti jog földügyek foldugyek mutyi átadás-átvétel NFA képviselői mezőgazdaság mezögazdaság 2013.11.04. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

A népfőiskola és a biokertészet él - A kishantosi kötélhúzás folytatódik
Kishantos ökogazdaság elvesztett földbérleti jog földügyek foldugyek mutyi átadás-átvétel NFA képviselői mezőgazdaság mezögazdaság 2013.11.04. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

A nemzetközi hírű biogazdaságot még 2013 őszén fosztotta meg a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) a bérelt földjeitől. Ács Sándorné ügyvezető a területet addig semmiképpen sem kívánta átadni, ameddig az állam az úgynevezett mezei leltárt, illetve a több százmilliós értéknövekedést nem fizeti ki Kishantos számára. Bár az NFA által küldött szakember a mezei leltár felmérésekor elismeréssel nyilatkozott az ottani korábbi munkáról, a kifizetés azóta is várat magára. A területeket ennek ellenére tavaly április 12-én erőszakkal elvették – elpusztítva több mint 400 hektárnyi növényt. A birtokvédelmi tárgyalások során a kishantosiak kérték a 9 ügy összevonását, ez azonban nem történt meg. Így lehetséges, hogy a fellebbvitelekkel együtt összesen 27 per zajlik – csak a birtokvédelemről. Az ítéletek egymásnak többször ellentmondanak, sőt Ács Sándorné állítása szerint a jegyzőkönyvbe az általa elmondottak sem kerültek be maradéktalanul, a perdöntő videót pedig meg sem tekintették – ellentétben az ellenérdekelt fél felvételeivel.

A birtokvédelem jogi intézménye arra hivatott, hogy a birtokosnak a jogvita lezárásáig békés birtoklást tegyen lehetővé. Kishantos esetében azonban az illetékes testületek ezt a funkciót nem működtetik, a folyamatot elnyújtják. Ennek eredményeként nemegyszer erőszakra, önkényeskedésre is sor került.

A persorozattól függetlenül a kishantosi népfőiskolán továbbra is oktatnak, a korábbi 452 hektáros biogazdaság helyett pedig egyetlen hektárra visszaszorulva ugyan, de biokertészetet tartanak fenn.

Ezek is érdekelhetnek