Borsodban, Somogyban kiugróan rossz adatok - Üresen maradt bölcsők

AZ EZREDFORDULÓN ORSZÁGOS átlagban ezer gyermek közül kilenc nem érte meg egyéves korát. Aztán 2011-re végre sikerült áttörni a lélektani határt, öt ezrelék alá vinni e mutatót. Azonban megyénként jelentős eltérést mutat a csecsemőhalandóság aránya. Borsodban a legmagasabb, de Somogyban is kétszer akkora, mint Pest megyében vagy Hajdú-Biharban. A miértekről a kaposvári Kaposi Mór Oktató Kórház orvosait kérdeztük.

Ország-világHabik Erzsébet2015. 02. 11. szerda2015. 02. 11.

Kép: Miskolc kórház szülészeti osztály újszülött csecsemő népesség szaporulat inkubátor kék fény 2011 11 15 Fotó: Kállai Márton

Borsodban, Somogyban kiugróan rossz adatok - Üresen maradt bölcsők
Miskolc kórház szülészeti osztály újszülött csecsemő népesség szaporulat inkubátor kék fény 2011 11 15 Fotó: Kállai Márton

– A születés körüli, vagy más néven perinatális halálozási adatok – melyek a terhesség 24. hetétől az újszülött egyhetes koráig terjedő időszakot ölelik fel – Somogyban évek óta alacsonyabbak az országos átlagnál – elemzi a számokat dr. Szilágyi András szülész-nőgyógyász professzor. – Az egyéves korig történő halálesetek okait vizsgálva nem lehet figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy a megyében az átlagos 8 százalékkal szemben tavaly 10,6 százalék volt a koraszülések aránya, illetve az országos átlagnál szintén jelentősen magasabb a 2500 gramm súly alatt megszületett magzatok száma.

Dr. Major Andrea gyermekgyógyász, neonatológus osztályvezető főorvos szerint, ha magas a koraszülések száma, akkor várható, hogy a csecsemőhalandóság is nagyobb lesz, mert a kettő összefügg.

– A kórház vonzáskörzetében nagyon sok a hátrányos szociális körülmények között élő, alacsonyan iskolázott kismama. Körükben megszokott és elfogadott, hogy fiatalabban szülnek, és a születésszám is magasabb. Az osztályunkon világra jött újszülöttek 4 százalékának fiatalkorú az édesanyja. Ez figyelmeztetően magas szám.

– Sok kismama nem jár terhestanácsadásra, nem táplálkozik megfelelően, vagy éppen cigarettázik a várandóssága alatt, holott nem győzzük hangsúlyozni: a dohányzás átlagosan fél kilóval kisebb súlyú magzatot eredményez, és később csecsemőkori megbetegedésekhez is vezethet – magyarázza Szilágyi professzor. Egyre több olyan kismama jelentkezik náluk, akit szülés előtt egyszer sem látott orvos. – Nemrég hasfájással állított be egy nő a sürgősségi osztályra, majd néhány órán belül életet adott a gyermekének. Állítólag nem volt tudomása róla, hogy terhes. S ilyen történetek nemegyszer előfordulnak.

Pedig aki szeretne részt venni a terhesgondozásban, annak a legkisebb faluban is megvan rá a lehetősége. Somogy megyében mozgó szakorvosi szolgálat működik.

A Kaposvár környéki településekre a gondozó orvos a védőnővel együtt havonta egyszer ellátogat, elvégzik a szükséges vizsgálatokat, a tanácsadást. Így elérik azokat is, akik valamilyen oknál fogva nem tudnak Kaposvárra utazni a szakrendelésre, mert vagy nincs pénzük útiköltségre, vagy nem tudják otthon hagyni a családot. – Igyekszünk idejében kiszűrni a rizikós eseteket, a veszélyeztetett várandósokat.

Más kérdés, hogy aztán mit tudunk velük kezdeni – mondja Szilágyi professzor. Sokan ugyanis azt is elutasítják, hogy befeküdjenek a kórházba, noha szükség lenne rá. Az elmúlt évben jelentősen megugrott a szociális esetek száma: mind gyakoribb, hogy még a szülés előtt jelzi a védőnő, egyes újszülöttek nem adhatók haza a nevelésére alkalmatlan családi körülmények miatt.

Az orvosok és az egészségügyi dolgozók lehetőségei, erőfeszítései egy bizonyos ponton túl véget érnek: például a dohányzó kismamák egyéni felelőssége megkérdőjelezhetetlen.

A csecsemőhalandóság azonban a társadalmi, kulturális, gazdasági különbségekre rendkívül érzékeny mutató. Nagy kihívás, miképpen lehet javítani az együttműködésre kevéssé hajlandó várandós anyák és újszülöttjeik esélyein.
 

Ezek is érdekelhetnek