Bűnről bűnre: Álrendőrök fosztogattak

Középkorú vendéglátós mesélte az alábbi, krimibe illő történetet.

Ország-világPalágyi Béla2015. 02. 25. szerda2015. 02. 25.
Bűnről bűnre: Álrendőrök fosztogattak

Egyik délután csengettek fővárosi lakásának ajtaján, a küszöbön rendőregyenruhás férfi, mellette rendőrnő állt. Szalutáltak, bemutatkoztak, aztán közölték vele: feljelentés érkezett, hogy kábítószert árul, ezért most átkutatják a lakását. Mivel a házigazdának földbe gyökeredzett a lába, még az ellen sem tiltakozott, hogy a rendőr hozzábilincselte az ebédlőasztal lábához, mondván, ne zavarja meg az intézkedést. Fél óráig kutakodtak, majd kiszabadították a férfit, és közölték, hogy szerencséje van, mert nem találtak semmit. Azzal eltávoztak. A vendéglátós gyanút fogott, felhívta az illetékes kapitányságot, és megkérdezte, mi végből jártak nála az egyenruhások? Az illetékesek természetesen semmiről sem tudtak, viszont részletes leírást kértek a házkutatókról – akik egyébként egy értékes érmegyűjteményt és a külföldi utazásra gyűjtögetett pénzt vitték magukkal. Amikor letartóztatták őket, a felismerésen tucatnyi károsult gyülekezett.
Tehát ilyen a tekintélye az egyenruhának.

Nem csoda, ha egy 85 éves hölgy is készségesen válaszolt, amikor megcsörrent a telefonja, s a hívó így mutatkozott be: Rendőrség! Majd a „nyomozó” érdeklődött a nő anyagi helyzetéről, s közben azt is megkérdezte, egyedül él-e, majd rátért arra, hol tartja az ékszereit? Néhány nap múlva jelentkezett egy férfi, aki nyilvánvalóan hamis igazolványt lobogtatva lépett a lakásba, és elmondta, hogy azért jött, mert sok a betörés a környéken, bizony, nagyon kell ám vigyázni! Rögvest érkezett egy másik álrendőr is, majd megkérték a ház asszonyát, öltözzön át a konyhában, mert bekísérik a rendőrségre, ahol lajstromba veszik az ékszereit. Az asszony szót fogadott – ám amíg öltözködött, a két tolvaj meglépett az ékszerekkel és 55 ezer forinttal.

Aprólékos – és valódi – nyomozó munkával először a 26 éves L. Tamást fogták el, majd horogra került „járőrtársa”, a 19 esztendős K. László is. A kihallgatás során kiderült: számos esetben visszaéltek az egyenruha kölcsönözte bizalommal. Augusztusban „házkutatást” tartottak egy 81 éves férfinál, aztán októberben egy 88 esztendős nő házában is – a leltár „természetesen” ott is lopással ért véget. A két férfit őrizetbe vették az újbudai rendőrkapitányságon.

A hamis rendőrök nem tettek vallomást, ám a bizonyítékok alapján a vád ellenük háromrendbeli lopás megalapozott gyanúja. A bíróság K. László házi őrizetét rendelte el. Nos, aligha létezik arra mentő körülmény, hogy idős emberek ellen szervezkedtek galád módon, és megingatták a rendőri uniformisba vetett bizalmat…

Mostanában túl sok az álrendőr a bűncselekményekben. A törvénytisztelő polgár meg gyanútlanul engedelmeskedik. Szerintem az ilyen esetekben foghatna vastagabban is a bíróság ceruzája!

Ezek is érdekelhetnek