Hírmorzsák

Rövidhírek a Szabad Föld február 6-i számának Külvilág rovatában.

Ország-világMunkatársunktól2015. 02. 06. péntek2015. 02. 06.
Hírmorzsák

KIHŰLŐBEN
Nyomott kedélyű krokodilra bukkantak egy kocsi hátsó ülésén francia rendőrök, akik az autót hiányos világítása miatt állították félre Párizs egyik külvárosában. Az autó vezetője a kihallgatáson elismerte, hogy az 50 centis krokodilt illegálisan vásárolta aznap este. A hüllőről azóta az állatorvosi egyetemen gondoskodnak.

TŰZRIADÓ
Tűz ütött ki szombaton este a szlovákiai Ógyallán, a Magnólia Szociális Otthon mozgáskorlátozottaknak fenntartott részlegében. A szerencsétlenséget két 94 éves ember nem élte túl. Az intézményből 50 embert evakuáltak, akiket más épületrészben helyeztek el ideiglenesen. A tűz oka ismeretlen.

250
olyan boltból álló spanyol hálózatot buktatott le a spanyol titkosszolgálat, amely a gyanú szerint terrorista csoportokat pénzel. Az üzletek között akadnak élelmiszer-, telefonboltok, mészárszékek. A kisvállalkozások pénzt utaltak az al-Kaida és az Iszlám Állam szíriai terroristasejtjeinek. Az arab világban működő havala szolgáltatással, egy közvetítőn keresztül, bankok nélkül juttatják célba az apanázst.

A HARC FOLYTATÓDIK
A kurd katonák teljesen kiűzték az Iszlám Állam fegyvereseit a tö- rök–szíriai határterületen fekvő Kobaniból. A dzsihadista szervezet elismerte, hogy vereséget szenvedett, ám tagjai megígérték, újra támadják a várost. A szélsőségesek több százezer embert kényszerítettek otthonaik elhagyására, s több mint 1600 halálos áldozatot szedtek.

ESKÜ ÉS ÍGÉRET
Letette a hivatali esküt Sergio Mattarella új olasz köztársasági elnök Rómában. A 74 éves szicíliai alkotmánybíró hét évre vette át a hivatalt Giorgio Napolitanótól. Beiktatási beszédében Mattarella a korrupció és a szervezett bűnözés elleni küzdelem fokozását ígérte, és kérte a lakosságot, hogy támogassák az országban kezdett gazdasági és intézményes reformokat.

TELT HÁZ
Egyre súlyosabb harcok zajlanak a kelet-ukrajnai Debalceve térségében. A donyecki halottasházak megteltek az elesett fegyveresek holttestével, ezek az intézmények már nem szolgálják ki a polgári lakosságot. A donyecki és a luhanszki szakadárok megpróbálják bekeríteni az ott állomásozó több ezer ukrán katonát.

Ezek is érdekelhetnek