Kellékek a túlélőtúrához: sose legyen rájuk szükség

Csak nem ette meg a kutya a telet: esett hó bőven, csúszkált is gyalogos-autós sokfelé az országban. Ilyenkor megugrik a balesetek, a kényszerű torlódások, elakadások miatti rostokolások száma. Nem árt felidézni, mi mindennel érdemes felszerelni a járművünket a kellemetlen meglepetésekkel riogató napokban.

Ország-világBudai Horváth József2015. 02. 04. szerda2015. 02. 04.

Kép: autó csomagtartó tél fagy felkészítés lapát fagyálló ablakmosó vontatókötél termosz közlekedés biztonság 2015 01 25 Fotó: Kállai Márton

Kellékek a túlélőtúrához: sose legyen rájuk szükség
autó csomagtartó tél fagy felkészítés lapát fagyálló ablakmosó vontatókötél termosz közlekedés biztonság 2015 01 25 Fotó: Kállai Márton

Kezdjük ott, hogy hordjunk a kabátzsebünkben az ajtózárakhoz jégoldó sprayt. A hóseprűnek a vezető oldali küszöbnél a helye. Az elemlámpát a műszerfal alatti rekeszben tárolhatjuk, megfér mellette a bepárásodott ablakra (ne kézzel vakargassuk, mert a bezsírosodott szélvédő csalókává töri a fényeket és később nehezen eltávolítható) használt törlőkendő is. Ugye, már az első hidegebb napokban betöltöttük a téli ablakmosó folyadékot? Mert amíg a megfagyott víz felengedésére várunk, az ablaktörlő lapát csupán a koszt kenegeti.

Távolabbi célokhoz csak akkor induljunk el a teletankolt autóval, ha a helyzet mindenképpen megkívánja.

A gondos sofőr nem felejti ki a vészkészletből az indító- (bika) kábelt, a vontatókötelet sem. A hólapát és egy kis zsák homok segíthet kijutni szorult helyzetünkből. A szerelőkesztyű sem felesleges luxus, hiszen csaknem minden alkatrész jéghideg, de egy sima defekttel is kényelmesebben végezhetünk. Semmiképpen ne feledkezzünk meg a hóláncról, főként, ha külföldre visz az utunk, mivel a meglétét sok országban már a határon ellenőrizhetik.

Ha az időjárás vagy ne adja isten valamilyen baleset hosszasabban is feltartóztat bennünket, egy termosznyi forró tea (az anyósülés alatt elfér egy palack ásványvíz is) és néhány pléd sokat jelent. Egy zacskó cukorka is jól jöhet, hogy az éhségérzetünket csillapítsukvagy a leesett vércukorszintet feltornázzuk. Sose tapasztaljuk meg, mennyire fontos, hogy legyen nálunk, s így felvehessük a láthatósági mellényt, netán, ha a szükség úgy hozza, a csomagtartóból előkaphassuk a könnyen elérhető helyen tárolt (és működőképes) tűzoltó készüléket.

Bármilyen kalamajkába is keveredünk, a mobiltelefonunk sok gondtól megkímélhet minket. A védőtokjában érdemes egy papírlapot elhelyezni, amire felírtuk a legközelebbi hozzátartozónk nevét és telefonszámát (az sem árt, ha a saját nevünket, születési dátumunkat és a vércsoportunkat szintén szerepeltetjük rajta). Ugyanerre szolgál a nemzetközileg ismert ICE (In Case of Emergency = vész esetén) megjelölés is. E név (vagy az ICE1, ICE2, ICE3 nevek) alatt a telefonunk regiszterében a vészhelyzetben – a mentők, rendőrség, tűzoltóság segítségével – elérendő hozzátartozóink telefonszámát rögzíthetjük.

Kívánom, hogy a felsorolt jó tanácsok és intelmek szolgálják valamennyiünk biztonságos célba jutását!

Ezek is érdekelhetnek