Magyar nőknek csak recepttel - Az indok: 'egészségkultúránk még nem elég fejlett'

Korlátolt védelem. - Már vény nélkül kapható az uniós tagországok zömében az esemény utáni fogamzásgátló tabletta, melyet az aktus után legkésőbb 72 órával kell bevenni.

Ország-világK. G.2015. 02. 18. szerda2015. 02. 18.
Magyar nőknek csak recepttel - Az indok: 'egészségkultúránk még nem elég fejlett'

Bár az Európai Gyógyszerügyi Hivatal még tavaly novemberben közzétette ajánlását, hogy a sürgősségi fogamzásgátló egy bizonyos típusát ne kössék recepthez, hazánkban, Német- és Lengyelországban továbbra is csak orvos írhatja fel, míg máshol korhatárhoz kötik, de vény nélkül lapható. Erről az uniós tagországok saját hatáskörben döntenek.

A Patent Nőjogi Egyesület szerint a vénykötelezettséggel a kormány – csakúgy, mint az abortusztabletta bevezetésének elutasításával – korlátozza a nők jogait.

A hivatalos indok: egészségkultúránk még nem elég fejlett ahhoz, hogy ilyen készítményhez bárki szabadon hozzájuthasson, ugyanis ha túl gyakran használják, hormonális zavarokat okozhat. Az egészségügyi tárca államtitkárságának közleményében az is szerepel, hogy „betegbiztonsági kockázatok” miatt továbbra is vényköteles marad az esemény utáni tabletta.

A sürgősségi védekezés főként a fiatal korosztályt érinti, akik értetlenül állnak a döntés előtt. Szerintük legalább akkora kockázatot jelent az is, ha csődöt mond a gumi óvszer…

Ezek is érdekelhetnek