Majdnem 1000 helyett 300 forint - Magunk töltjük a koporsószeget

TÉNYLEG KEVESEBBET SZÍVUNK? Hatékony az állam kontrollálta trafikok kialakítása? Mekkora adótól esett el az állam a feketepiac kiszélesedése miatt? Mi a helyzet a dohányfronton?

Ország-világMunkatársainktól2015. 02. 25. szerda2015. 02. 25.

Kép: dohány cigaretta töltés hüvely dohányzás függőség szokás házilag készített cigi 2015 02 06 Fotó: Kállai Márton

Majdnem 1000 helyett 300 forint - Magunk töltjük a koporsószeget
dohány cigaretta töltés hüvely dohányzás függőség szokás házilag készített cigi 2015 02 06 Fotó: Kállai Márton

Soha ilyen kevés cigaretta (7,3 milliárd szál) nem fogyott az országban, mint tavaly – állítja a hivatalos statisztika. Ez arra is utalhat, hogy beváltak a kormányhoz közelálló trafikok, hiszen kevesebbet szív a magyar. Ám szinte elképzelhetetlen, hogy néhány év alatt megfeleződött volna a dohányosok száma, hiszen nemrégen még 13-16 milliárd szál volt a hivatalos fogyasztás, sőt a kilencvenes évek közepén még 21 milliárddal számoltak a dohánygyárak.

Tavaly a dohányboltok eladásaiban a cigaretta 69, a vágott dohány 25 százalékot (5575 tonna) tett ki. Mivel egy szál cigihez 0,6 gramm dohány kell, összesen 9,3 milliárd szál cigit töltöttünk meg otthon. Vagyis így sokkalta több cigi fogyott, mint a gyárak által készített, dobozban árult termékből – erre utoljára a világháború alatt és után lehetett példa.

Mi az oka mindennek? A pénztelenség. Egy doboz cigi ára 850-1000 forint – ezt a minőséget otthon 300 forintból ki lehet hozni.

Szinte nincs olyan család ma az országban, ahol a dohányosoknak legalább a fele ne magának töltené a cigit. Az árkülönbség oka egyrészt a gyárak árképzése. Másrészt az adó mértékének különbsége, mivel a vágott dohányra – egyelőre – nincs akkora adó, mint a kész cigarettára. Ahol keveset keresnek, ott több vágott dohány fogy: Közép-Magyarországon (Budapest és Pest megye), Közép- és Nyugat-Dunántúlon a cigarettafogyasztás hangsúlyosabb; míg az ország keleti területein láthatóan több vágott dohányt értékesítenek a dohányboltok.

Így nézve csak a legális forgalomból kijön 16,6 milliárd szál, tehát nem olyan rózsás a helyzet a leszokást illetően. Ugyanis még számolni kell a feketepiacon értékesített, csak becsült mennyiségű áruval is. Csempészik a kész cigit, házhoz szállítják a feketén értékesített vágott dohányt. Ha azzal kalkulálunk, hogy ez is kitesz még 2-3 milliárd szálat, akkor már csaknem ott tartunk, mint a kilencvenes években, vagyis 18-19 milliárd szál ciginél. A leszokók száma természetesen növekszik, de a feltételezett fogyasztás nagyságát és mértékét támasztják alá az egészségügyi statisztikák is, melyek szerint nem csökken a tüdőrákos betegek száma, s e betegség legfőbb oka a dohányzás.
O. Horváth György

Ezek is érdekelhetnek