Tovább él a szörny

Orosz film, a Leviatán nyerte el az idei Golden Globe-gálán a legjobb idegen nyelvű alkotásnak járó díjat. Andrej Zvjagincev rendező Kolja történetében a kisember küzdelmét mutatja be a hatalommal szemben – amely végül megfojtja őt. Leviatán, az óriás tengeri szörny – a Gonosz jelképe – a Biblia szerint Isten ellen lázad, aki legyőzi, szétzúzza a fejét.

Ország-világ(dulai)2015. 02. 12. csütörtök2015. 02. 12.
Tovább él a szörny

Zvjagincev filmjében azonban tovább él, sőt megerősödik – igaz, most csak egy autószerelő száll szembe vele. Kolja otthona és műhelye egy északorosz kisváros mellett, a gyönyörű tengerparton áll. Nemrég hozott új feleséget a házhoz, kamasz fia azonban – aki még mindig halott édesanyját siratja – nem tud megbarátkozni vele. A férfi bizakodik, majd csak összeszoknak, s rengeteget dolgozik.

Ám egy napon megjelenik Vagyim, a polgármester, és a város érdekeire hivatkozva – de valójában magának – meg akarja venni a házat, a telket, a műhelyt. Kolja nem adja, s kettejük közt kezd eldurvulni a vita: kisajátítás következik. Az autószerelő régi katonatársát hívja segítségül, aki azóta menő ügyvéd lett Moszkvában. Gyima sok mindent tud a polgármesterről, de úgy „segít”, hogy közben elszereti Kolja feleségét. Kiadós verés után visszamegy Moszkvába, de az asszony, Lilja is eltűnik. A férje hiába keresi, majd harmadnapon a nő holttestét megtalálják a tengerben. Kolja így nemcsak a házát és a családja megélhetését veszti el, hanem a szerelmét is – ráadásul megvádolják gyilkossággal, és sok-sok évre elítélik ártatlanul.

Miért? – kérdezi egyre, és nem elégíti ki az idős szerzetestől kapott válasz: Isten akarata, ne keresd az okokat! Aztán látjuk az újraválasztott polgármester ájtatos arcát a templomban, a főpapi misén – gyermeke és felesége kezét fogja –, s megtudjuk, hogy a szép Lilját kik ölték meg. Kolját Alekszej Szerebrjakov, a feleségét Jelena Ljadova, az ügyvéd Gyimát Vlagyimir Vdovicsenkov, Vagyimot, a korrupt, velejéig romlott polgármestert Roman Magyanov alakítja kitűnően. S bár a film a mai Oroszországról szól, mégis valahogy számunkra is oly ismerős…

Ezek is érdekelhetnek