Űrkacat a neszesszerben

Szeretjük azt hinni az űrhajósokról, hogy képzett emberek, akik vasfegyelemmel tartanak be minden szabályt, hajszálpontosan hajtanak végre minden parancsot, hiszen ott távol, a világűrben a legkisebb hiba is végzetes lehet.

Ország-világ (farkas)2015. 02. 25. szerda2015. 02. 25.
Űrkacat a neszesszerben

Éppen ezért nézhetett különösen nagyot a washingtoni Nemzeti Repülési és Űrhajózási Múzeum tisztviselője, amikor e-mailt kapott az egyik első amerikai űrhajós özvegyétől. Carol Armstrong arról számolt be, hogy egy szekrény mélyén néhai férje, Neil Armstrong holmijai között talált egy fehér tasakot, amelyben űrhajóról származónak tűnő eszközök rejtőztek. A tárgyak fényképét is elküldte véleményezésre a múzeum munkatársainak.

A szakemberek elsőként magát a tasakot azonosították: egy úgynevezett McDivitt-táskát láthattak a képen, amelyet James McDivittről, az Apollo–9 küldetés parancsnokáról neveztek el. A táskában meghúzódó relikviák közül a legnagyobb jelentőségű az a kamera, amellyel magát a Holdra szállást, majd Armstrong és társa, Buzz Aldrin tevékenységét vették filmre. Ezenkívül volt a tasakban néhány lámpa, tükör, néhány izzó, különféle hevederek, háló meg csavarkulcs. Neil Armstrong, az első ember, aki a Holdra lépett, az Apollo–11 holdkompjával 1969. július 20-án szállt le az égitestre. Az azóta is sokat idézett mondatot: „Kis lépés egy embernek, de hatalmas ugrás az emberiségnek” megfogalmazó űrhajós 2012-ben távozott az élők sorából.

Negyvenhárom év alatt senkinek sem mondta el, hogy a parancsot, miszerint visszainduláskor mindent hátra kell hagyniuk a súlyfelesleg kiküszöbölésére, megszegte, s visszahozta a McDivitt táskát, benne a most megtalált szuvenírekkel.

A tárgyakat az özvegy egy kiállítás erejéig kölcsönadta a múzeumnak. Állítja, hogy később az intézménynek fogja ajándékozni mindet. Kérdés, hogy a mindenre elszánt, sokpénzű gyűjtők tudnak-e változtatni a szándékán…

Ezek is érdekelhetnek