Az 500. évfordulóra készülnek: újra kinyomtatják!

Újranyomtatják a Vizsolyi Bibliát. - A Vizsolyi Biblianyomtató Műhelyben már évek óta azon dolgoznak, hogy a reformáció közelgő, 500 éves évfordulóját méltó módon megünnepelhessék.

Ország-világK. G.2015. 03. 18. szerda2015. 03. 18.
Az 500. évfordulóra készülnek: újra kinyomtatják!

Rákóczi Zsigmond erdélyi fejedelem egykori kúriájában arra készülnek, hogy a Vizsolyi Biblia újabb, immáron XXI. századi, valódi facsimile kiadása megszülethessen. A műhelyt abban a házban állították fel, ahol eredetileg a XVI. század egyik legjelesebb magyar nyomdásza, Mankovits Bálint az első, Károlyi Gáspár által magyar nyelvre fordított Bibliáját kinyomtatta.

Daruka Mihály, a Biblianyomtató Műhely vezetője elhatározta, hogy az 500 éves évforduló tiszteletére kinyomtatja még egyszer 200 példányban a Vizsolyi Bibliát. Eredeti formájában, eredeti eszközökkel és technikával, támogatóinak s az ország legjobb szakembereinek a segítségével. Most érkeztek el ahhoz a pillanathoz, hogy megkezdhetik a nyomtatást. Elkészült a korhű nyomdagép, a XVI. századi technikával működő, vízimalom meghajtású, rongypapírt gyártó manufaktúra. Kézzel vésték ki a betűk gyártásához szükséges 375 darab acél verőtövet, és megtanultak eredeti, XVI. századi papírt meríteni. A Vizsolyi Biblia újranyomtatása 2017. október 31-re készül el.

Ezek is érdekelhetnek