Egyre kínosabb részletek a rendőri hibákról - Újraéledt gyanú

KILENDÜLT A HOLTPONTRÓL a rejtélyes Balla Irma-ügy, amelyről lapunk is folyamatosan beszámolt. A debreceni fideszes önkormányzati képviselőt 2007-ben húsvétkor gyilkolták meg a lakásán. Fiát, Schönstein Sándort vádolták meg, aki két évet töltött börtönben. Első fokon 12 év fegyházra ítélték, másodfokon azonban jogerősen felmentették. A napokban egy régi-új gyanúsítottal álltak elő...

Ország-világSZ. G.2015. 03. 17. kedd2015. 03. 17.

Kép: Debrecen, 2007. április 18. Debrecen köztemetőjében, szabadtéren megtartott református szertartás mellett nagy részvéttel kísérték utolsó útjára Balla Irma fideszes önkormányzati képviselőnőt. A város képviselő-testületében harmadik ciklusát töltő politikus asszony nagypénteken, a lakásán ért durva bántalmazás miatt hunyt el. MTI Fotó: Oláh Tibor, Fotó: Oláh Tibor

Egyre kínosabb részletek a rendőri hibákról - Újraéledt gyanú
Debrecen, 2007. április 18. Debrecen köztemetőjében, szabadtéren megtartott református szertartás mellett nagy részvéttel kísérték utolsó útjára Balla Irma fideszes önkormányzati képviselőnőt. A város képviselő-testületében harmadik ciklusát töltő politikus asszony nagypénteken, a lakásán ért durva bántalmazás miatt hunyt el. MTI Fotó: Oláh Tibor
Fotó: Oláh Tibor

Szabad Föld, 2009. szeptember eleje:
„A tárgyaláson meghallgatták azt az építésvezetőt, aki néhány napig segédmunkásként foglalkoztatta D. Lajost a Balla Irma háza szomszédságában folyó építkezésen. A sorozatos lopásért jelenleg is előzetes letartóztatásban lévő férfi már többször beismerte, hogy ő gyilkolta meg a néhai debreceni képviselőnőt 2007 húsvétján. A vallomását azonban ismeretlen okokból visszavonta. D. Lajos a korábbi tárgyaláson maga hozta szóba azt a 3-4 kilós pajszervasat, amivel a gyilkos vélhetően agyonverte, illetőleg megbecstelenítette Balla Irmát. A tárgyalás elején a bíró lefoglalta a szóban forgó pajszervasat, amit éppen D. Lajos beismerő vallomása alapján a vádlott és védője kerítettek elő a kőművesbrigád vezetőjének segítségével. A bizonyíték szakértői vizsgálata az év végére készül el.”

 

Egyre kínosabb részletek derülnek ki a Balla Irma meggyilkolása ügyében korábban vizsgálódó hatóságok ténykedéséről. Dr. Magyar György, Schönstein Sándor védőügyvédje szerint a rendőrök hibát hibára halmoztak. A helyszíni szemlebizottságot sem igazi profik alkották, húsvéti ügyeletesekből verbuválták a csapatot, így számos nyom elkerülte a figyelmüket. Ezt még a másodfokon eljáró bíróság is kiemelte, amikor megalapozatlanság miatt hatályon kívül helyezte a Schönstein ellen első fokon tizenkét éves fegyházbüntetést kiszabó ítéletet. (Érdekes egybeesés, hogy azóta nemcsak a Schönstein Sándort elítélő bíró és a vádat képviselő ügyész, hanem a félresikerült nyomozást felügyelő rendőrtiszt is feljebb lépett a ranglétrán.)

Csak egy példa a védőügyvédtől: – Védencemnek biztos alibije volt, semmiféle bizonyíték nem szólt a bűnössége mellett. Amikor a rendőrtisztet megkérdeztem, hogy miért pont a védencemet gyanúsítják, akkor ő erre csak annyit felelt: mert túl nyugodt…

 

Szabad Föld, 2009. augusztus, részlet a Schönstein Sándor-interjúból:
„Azt gondolom, eddig vakvágányon haladt a nyomozás, a bűnbak pedig én lettem. A tragédia estéjén Bagamérban voltam szalonnasütésen a barátaimmal, amit ők igazoltak is a bíróságon. Az édesanyám telefonjáról azon az estén valaki hívást kezdeményezett Debrecenben, ezt azóta a szakértői vizsgálatok is megerősítették. Az is kiderült, hogy D. Lajos azon az útvonalon járt haza, amerre a készüléket elásták… Több szakértői vélemény is készült rólam. Az elmeszakértői vizsgálat az intelligenciaszintet is méri, alapos pszichológiai tesztet kellett kitöltenem. A hatóság azt állítja: ha a vádlottnak magas az IQ-ja, akkor bizonyára ravaszul, előre kitervelte az egészet. Azt is felrótták nekem, hogy túlságosan nyugodt voltam, amikor bejelentettem az édesanyám halálát... Nyolc hónapot Debrecenben, a fennmaradó időt Állampusztán kellett rácsok mögött töltenem. Én a kritikus helyzetekben higgadt maradok. A holtpont akkor jött el, amikor a családommal való kapcsolattartást is megtiltották.”

 

Az ORFK-nál tavaly újraindították a nyomozást. Bekérték valamennyi, az üggyel kapcsolatos aktát. Többek közt azt vizsgálták, van-e bennük olyan elvarratlan szál, amelyet ennyi idő távlatából is érdemes tanulmányozni.
Lehetett, merthogy a rendőrség a napokban gyanúsította meg a gyilkosság elkövetésével a 2009-ben két beismerő vallomást is tevő D. Lajost, aki egy másik bűncselekmény elkövetése miatt a váci börtönbentölti büntetését. Bűnösségét DNS-nyom igazolhatja.

Dr. Magyar György védőügyvéd azt mondja, védencével nagyon örülnek annak, hogy a rendőrség nyolc év után esetleg jó nyomot talált. Mint fogalmazott, ez két okból megnyugtató. Egyrészt azért, mert „a nyomozati szarvashibákat nyolc év után korrigálhatják, és Debrecenben mégsem marad gyilkosság gyilkos nélkül”. Másrészt pedig azért, mert az új helyzet „leveszi ezt a béklyót a fiatalember lábáról”. Ha lesz igazi elkövető, akit jogerősen is elítélnek, akkor perújítást fognak kezdeményezni, hogy Schönstein Sándort végre bűncselekmény hiányában mentsék fel. Védencét ugyanis bizonyíték hiányában mentették fel, ami közel sem ugyanaz!

Korábban már kártérítési pert indítottak az állam ellen: Balla Irma fiának csaknem két évet kellett előzetesben töltenie az édesanyja meggyilkolásának vádjával. Schönstein Sándor egyrészt erkölcsi, másrészt anyagi károkért perel; összesen mintegy 20 millió forintot követel.

 

2014 vége, részlet egy Schönstein Sándor-interjúból:
„Még nem érzem a javulást, bár igyekszem helyretenni magamban a dolgokat. Ártatlanul ültem, és azt a két évet nem lehet elfelejteni. Az álmaimra nem emlékszem, de a nyugtalanság megmaradt, rosszul alszom, visszahúzódóbb, bizalmatlanabb lettem. Sok csalódás ért. A hozzám legközelebb állók kitartottak mellettem. A párkapcsolatom viszont ráment a meghurcoltatásomra. Gazdasági informatikusnak tanultam, az egyetemet nem tudtam elvégezni, utóbb szereztem egy, az ötéves képzésnél alacsonyabb presztízsű diplomát. De a szakmámban nem tudok elhelyezkedni, rengeteg helyre elküldtem az önéletrajzomat, többnyire el sem jutottam a személyes elbeszélgetésig. Egy kereskedelmi cégnél adminisztrátorként dolgozom.”

 

Budapesten él, de az édesapja debreceni, gyakran meglátogatja őt. Ilyenkor mindig elmegy az édesanyja sírjához is.

Ha kérdezik, válaszol. Azért vállalja a szereplést a kezdetektől, hogy az arcát bárhol láthassák a tévénézők és újságolvasók. Mert nem bűnös.

Ezek is érdekelhetnek