Ha túlcsordul a zseb

Nálunk a kastélyozás a menő a tehetősek körében, de világszinten ez ugyancsak kis pálya: a kínai mágnások szigeteket vásárolnak.

Ország-világ(kas)2015. 03. 17. kedd2015. 03. 17.
Ha túlcsordul a zseb

A múlt héten három is kínai tulajdonba került. Eredetileg négy szigetre lehetett licitálni az árverést szervező cégnél, de csak három kelt el – azok viszont 12 órán belül. Kettőt véglegesen eladtak – egyik Görögország, a másik Kanada területéhez tartozik. A harmadik, a Fidzsi-szigeteket gazdagító földdarabot csak 99 évre szóló tartós bérletre lehetett megszerezni. Az el nem adott sziget az Egyesült Királyság birtokát képezi – ki tudja, mi bajuk a kínaiaknak a derék britekkel… A szigetek árát is érdemes tudni: forintban kifejezve a görög terület 292, a kanadai 75 millióért, míg a fidzsi fennhatóság alá tartozó 221 millióért kelt el.

A brit birtokban lévő szigetet 177 millióért kiáltották ki – talán az ára lohasztotta le a kínai vállalkozók vásárlási kedvét. Aki szívesen bevásárolna a szigetekből, annak nem kell sokáig várnia az új lehetőségre: a licitszervező a sikeren és az egyre növekvő keresleten felbuzdulva májusban újabb árverést hirdet.

Ezek is érdekelhetnek