Lesznek, akik továbbra is égetik majd az avart – de sokba kerülhet!!

Százezer a kerti tűzért! - Hatályba lépett az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat. A lakosságot egy változás érinti igazán: az élet- és értékvédelem jegyében tilos a hulladékok szabadtéri égetése. Ez a nagyvárosok sűrűn lakott részein nem jelent problémát, ám a vidéki településeken, a városszéli kertes házak táján változást hoz. Az ingatlanok tulajdonosait bírságokkal is „ösztönzik”, így bármely hulladék anyagnak – a jogszabályi előírásokat megszegve, illetve engedély nélkül végzett – nyílt téren elégetése százezer forinttal vékonyíthatja a pénztárcákat.

Ország-világK. F.2015. 03. 17. kedd2015. 03. 17.

Kép: zala megye tűz égetés füst vihar kert néni asszony 2009 06 11 Fotó: Kállai Márton

Lesznek, akik továbbra is égetik majd az avart – de sokba kerülhet!!
zala megye tűz égetés füst vihar kert néni asszony 2009 06 11 Fotó: Kállai Márton

Ha utak, vasutak, víz-, távhő-, távközlési vezetékek stb. mentén égetnek, félmillióra is rúghat a büntetés. Ha a tűzoltóknak is ki kell vonulniuk, milliók kipengetésére is kötelezhetik a vétkest.

A rendelet így fogalmaz: „Ha jogszabály másként nem rendelkezik, a lábon álló növényzet, tarló, növénytermesztéssel összefüggésben és a belterületi ingatlanok használata során keletkezett hulladék szabadtéri égetése tilos.”

Mivel a kerti tűz hőmérséklete meglehetősen alacsony, így aminek meg kellene semmisülnie, az nem vagy csak félig ég el, s a levegőben lebegve, majd a tüdőnkbe jutva károsítja az egészségünket.

Bográcsozni-grillezni persze továbbra is jegyzői engedély nélkül szabad. Mihez kezdjünk hát a jó tanáccsal, hogy a megfertőzött részeket távolítsuk el a növényről, majd égessük el? A moníliás meggyfaág parazsa felett is lehet sütögetni, de hát ez sem az igazi megoldás, valamilyen más fogást kell találni a beteg növényi részek megsemmisítésére. Élelmesebb gazdák elmélyedhetnek a különféle komposztálási módszerekben, míg a pénzesebbek hívhatják a hulladékkezelőket. Persze lesznek, akik továbbra is égetik majd az avart – de ne feledjék: sokba kerülhet!!

Ezek is érdekelhetnek