Megértjük, ha ismerjük - 'Tudtad-e?' kampány indult

TUDJA-E, HÁNY MENEKÜLT ÉL MAGYARORSZÁGON? Tudja-e, hogy a halálos beteg visszautasíthatja az életfenntartó beavatkozást? Tudja-e, hogy ha igazságtalan vagy túlzó helyszíni bírságot kap, nem köteles aláírni azt?

Ország-világHardi Judit2015. 03. 25. szerda2015. 03. 25.
Megértjük, ha ismerjük - 'Tudtad-e?' kampány indult

Nem tudjuk, milyen jogok illetnek meg bennünket a munkahelyünkön, vagy ha bármilyen formában bántalmaznak, ha kórházba kerülünk, kap-e erkölcsi bizonyítványt a börtönből frissen szabadult, milyen iskolába járhat a halmozottan fogyatékos gyermek – és a sor hosszan folytatható. Mondani sem kell, hogy ezért milyen sokszor válunk kiszolgáltatottá. Tudatlanságunk oka az is, hogy az iskolákban csak minimális a társadalmi ismeretek oktatása.

– Sokszor látjuk, hogy az emberek téves információk alapján, vagy lényeges ismeretek hiányában foglalnak állást alapvető társadalmi kérdésekben. Többek között ezért is fogtunk össze más civil szervezetekkel és indítottuk el a „Tudtad-e?” kampányunkat – magyarázza Paulik Mónika, aki az Utópia Civil Egyesület munkatársaként nem csak a jogi ismeretek hiányával, de sok berögzült hamis sztereotípiával is gyakran találkozik.

A márciusban indult kampány a fontos társadalmi kérdéseket, a bonyolult jogi szabályozásokat és következményeit magyarázza el közérthető, egyszerű módon. – A Norvég Civil Alap támogatásával és több civil egyesülettel dolgoztuk ki a húsz témát felölelő koncepciót – folytatja Mónika. – Arra kértük a különböző területen tevékenykedő szervezeteket, válogassák össze a témaköröket, amelyekről tapasztalataik szerint a legkevesebbet tudunk. Így kerültek be a kampányba például különböző beteg- és nőjogi esetek, a hajléktalanokat érintő felvetések, a családon belüli erőszak ügye és a drogproblémák. Olyan kérdésekre szeretnénk választ adni, amelyekkel napról napra találkozunk, meghatározzák az életünket.

Mivel sok esetben komoly, nehéz témákat ölel fel a program, azokat a „Grafitemberként” is ismert Merényi Dániel illusztrációi teszik emészthetőbbé. Április 26-án figyelemfelhívásként jótékonysági Civil Futással zárul a sorozat: a civil szervezetek is örömmel fogadják adónk egy százalékát. A húsz témakör illusztrációi pedig kiállításon tekinthetők meg. Az együttműködő harmincöt emberjogi civil szeretne minél többet tenni a nyitottabb, tudatosabb, toleránsabb társadalomért. Mert amit megismerünk, azt megértjük, s talán könnyebben elfogadjuk.

Ezek is érdekelhetnek