Orbán a rendkívüli értekezleten: Partnerekre vágyunk!

Orbán Viktor hétfőn rendkívüli értekezletre hívta össze a magyar diplomatákat, nagyköveteket.

Ország-világHardi Judit2015. 03. 13. péntek2015. 03. 13.
Orbán a rendkívüli értekezleten: Partnerekre vágyunk!

Mostantól évente kétszer gyűlnek össze a magyar nagykövetek, hiszen – ahogyan azt Orbán Viktor kormányfő és Szijjártó Péter külügyminiszter is kijelentette – világpolitikai átrendeződés történik, ráadásul a folyamatok gyorsan zajlanak, érdemes azokat gyakrabban megbeszélni.

A miniszterelnök kitért a már múlt héten, külügyminisztere által említett déli nyitásra, ugyanis a keleti nyitás már megtörtént. Most már csak arra kell figyelnünk – így Orbán –, hogy ezt a nyitott ajtót valaki be ne csukja. A gazdaság motorja továbbra is Ázsia a miniszterelnök szerint, aki jó esélyt lát arra is, hogy a következő évtizedben Afrika a fejlődés útjára lép, ezért nyitunk délre, és a fekete kontinens mellett Dél-Amerika felé is. (Nyugati nyitást azonban nem érdemes várnunk az Orbán-kormánytól. Méghozzá egyszerű okból: mi is a Nyugat része vagyunk. Döntöttünk erről két alkalommal is, mikor a NATO- és az EU-tagságról szavaztunk.) Orbán eligazította a nagyköveteket: nem elitista, hanem aktív, gyakorlatias külpolitikát vár, a fogadó országokban pedig nem vazallusi, hanem partneri viszonyokra kell törekednünk.

Fontos azonban, hogy az elvi álláspontot anélkül érvényesítsük, hogy a gazdasági kapcsolatok ne sérüljenek – erre törekszenek az Egyesült Államokkal is. A konfliktusok kiélezése nélkül, de Magyarország érdekeit kell képviselni a nagyhatalmak kiszolgálása helyett.

Ezek is érdekelhetnek