Összeomló birodalom - nem felejti február utolsó hetét a több mint 120 ezer ügyfél

Másfél évtizedes „munkával” nagyjából 100 milliárd forintot tüntetett el az ország egyik legnagyobb brókercége. Mindezt több mint 120 ezer ügyfél pénze bánja.

Ország-világhj2015. 03. 06. péntek2015. 03. 06.

Kép: Miskolc, 2015. február 26. Tanácstalan emberek állnak sorba a Tokaj és Vidéke Takarékszövetkezet miskolci fiókja előtt 2015. február 26-án, hogy pénzükhöz, vagy legalábbis annak egy részéhez jussanak. A pénzintézet az Észak-magyarországi Regionális Bank (ÉRB) Zrt. érdekeltségébe tartozik. A Magyar Nemzeti Bank több évtizedes visszaélés-sorozatot gyanít a Buda-Cash Brókerháznál, ezért február 24-én azonnali hatállyal felfüggesztette működési engedélyét, és a brókerházzal összefüggésbe hozható Dél-Dunántúli Regionális Bank (DRB) bankcsoporthoz tartozó négy banknál, így az ÉRB-nél is korlátozó intézkedéseket rendelt el. MTI Fotó: Vajda János, Fotó: Vajda János

Összeomló birodalom - nem felejti február utolsó hetét a több mint 120 ezer ügyfél
Miskolc, 2015. február 26. Tanácstalan emberek állnak sorba a Tokaj és Vidéke Takarékszövetkezet miskolci fiókja előtt 2015. február 26-án, hogy pénzükhöz, vagy legalábbis annak egy részéhez jussanak. A pénzintézet az Észak-magyarországi Regionális Bank (ÉRB) Zrt. érdekeltségébe tartozik. A Magyar Nemzeti Bank több évtizedes visszaélés-sorozatot gyanít a Buda-Cash Brókerháznál, ezért február 24-én azonnali hatállyal felfüggesztette működési engedélyét, és a brókerházzal összefüggésbe hozható Dél-Dunántúli Regionális Bank (DRB) bankcsoporthoz tartozó négy banknál, így az ÉRB-nél is korlátozó intézkedéseket rendelt el. MTI Fotó: Vajda János
Fotó: Vajda János

Múlt héten robbant az utóbbi idők egyik, ha nem a legnagyobb pénzügyi botránya. A Buda-Cash brókercég és a céghez tartozó négy bank ügyfelei biztosan nem felejtik el február utolsó hetét. Nem csak brókerek, de a DRB bankcsoport (Dél-dunántúli Regionális Bank és Dél-dunántúli Takarék Bank) betétesei – jobbára vidéki kisvállalkozók, nyugdíjasok, civil szervezetek és önkormányzatok – sem juthatnak hozzá pénzükhöz. Így például Siklós önkormányzata és az ottani lakosok is pénz nélkül maradtak. A bankok zárolása összesen 80 önkormányzatot érint. Közülük most 67-en megkönnyebbülhetnek, rendkívüli támogatást kapnak az államtól: összesen 245 millió forint értékben. Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára hétfőn közölte: az önkormányzatoknál dolgozó közalkalmazottak, közfoglalkoztatottak bérre, illetve a segélyek kifizetésére fordíthatják az összeget.

De nem csak települések, civil szervezetek is a csalók áldozatává váltak: így például a hátrányos helyzetűek oktatásával foglalkozó Igazgyöngy Alapítvány. Ők egyelőre nem tudnak fizetést adni alkalmazottaiknak, járulékot fizetni az államnak. A helyi iparűzési adót sok más vállalkozás sem tudja pénz hiányában befizetni – Kaposváron az ilyen helyzetbe került vállalkozásoknak az önkormányzat haladékot ad. Hétfő délután bejelentették: a jegybank visszavonja a DRB bankcsoporthoz tartozó négy pénzintézet engedélyét.

A betéteseknek – a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ígérete szerint – nem kell aggódniuk, ők még ebben a hónapban hozzájuthatnak megtakarításukhoz.

A kártalanításról az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) gondoskodik – 100 ezer euróig, vagyis 30 millió forintig, ehhez az MNB nyújt anyagi forrást. A befektetések kockázatairól a 16. oldalon olvashat bővebben.

Ezek is érdekelhetnek