Putyin nem is titkolja! - 'Vita? Az nem volt!'

Az évfordulók mindig jó alkalmat jelentenek a dicső múlt megidézésére, a kollektív emlékezet gyönyöreit újraélve a vacak jelent is széppé tehetik.

Ország-világM. M.2015. 03. 13. péntek2015. 03. 13.

Kép: DONETSK, RUSSIA. DECEMBER 4, 2014. Militiamen of Donetsk People's Republic watch a live TV broadcast of Russian president Vladimir Putin's address to the Federal Assembly. Valery Sharifulin/TASS, Image: 212351774, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TASS, Fotó: Profimedia

Russians watch TV broadcast of Putin's address to Federal Assembly
DONETSK, RUSSIA. DECEMBER 4, 2014. Militiamen of Donetsk People's Republic watch a live TV broadcast of Russian president Vladimir Putin's address to the Federal Assembly. Valery Sharifulin/TASS, Image: 212351774, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TASS
Fotó: Profimedia

Az átlag oroszoknak mostanában túl sok okuk nincs az örömre, a még mindig gyenge rubel alig haladja meg a 60 dollárt, a fő bevételi forrásnak számító olaj ára sem szökött újra az egekbe, így a nyugati szankciókat megérzik. Talán az általános közhangulat javítása, talán egy újabb pofátlan fricska a nyugati hatalmaknak, ki tudja, mi is lehetett az igazi szándéka az orosz elnöknek akkor, amikor nem sokkal a Krím félsziget annektálásának egyéves évfordulója előtt, az oroszoknak igencsak kedves közelmúlt eseményeit felelevenítve egy tévéinterjúban váratlanul beismerte azt, amit ez idő alatt végig tagadott: ő adott parancsot a terület elfoglalására. Az eddig a Nyugatra és Kijevre tolt beavatkozást nyíltan felvállaló orosz elnök ezzel a „vallomásával” más megvilágításba helyezte a történteket.

A beszélgetésből az is kiderült, milyen tervvel állt elő az orosz elnök a megbuktatott ukrán vezető, Viktor Janukovics megszöktetésére. Az interjú előzetesét a Rossszija–1 orosz állami tévécsatorna adta le. Az alábbiakban a Krím – A hazatérés című műsorban elhangzottakból szemléztünk.

EZ MÉG CSAK A KEZDET!
„A Kremlbe rendeltem a titkosszolgálataink és a védelmi minisztérium vezetőit, és azt a feladatot adtam nekik, hogy mentsék meg az ukrán elnök életét, (különben) egyszerűen elpusztították volna. Ez (február) 22-ről 23-ra (virradóra) történt, reggel 7 órára végeztünk. Távozóban minden kollégának azt mondtam: kénytelenek leszünk hozzálátni a Krím Oroszországhoz való visszacsatolásához."

S hogy mi volt a folytatás? Négy nappal később egy azonosító jelzéseket nem viselő, állig felfegyverzett kommandó szállta meg a Krím regionális parlamentjét. Az orosz Fekete-tengeri Flotta támaszpontjának is helyet adó félszigetet március 18-án Oroszország hivatalosan is elcsatolta, amit Kijev és a nyugati hatalmak azóta sem ismertek el.

A BUKOTT ELNÖK MEGMENTÉSE
„Nagy kaliberű géppuskákat állítottunk oda, hogy ne kelljen sokat vitatkozni. Felkészültünk arra, hogy szárazföldön, tengeren és levegőben kivigyük őt Donyeckből” – vázolja a kijevi tüntetők által elűzött Viktor Janukovics ukrán elnök kimenekítésének körülményeit.

Ezek is érdekelhetnek